Binnenland
VVD laaiend over kritiek Veerman

DEN HAAG - Als minister Veerman van Landbouw van mening blijft dat het nieuwe zorgstelsel is gebaseerd op onzin, moet hij opstappen. Dat vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Het liberale Kamerlid Schippers is „laaiend.”

Minister Veerman van Landbouw voert het woord in de Tweede Kamer. De VVD vindt het ongepast dat de minister kritiek uit op het nieuwe zorgstelsel. Foto ANP
Minister Veerman van Landbouw voert het woord in de Tweede Kamer. De VVD vindt het ongepast dat de minister kritiek uit op het nieuwe zorgstelsel. Foto ANP
Veerman zei zaterdag in de Volkskrant dat het uitgangspunt van de basisverzekering niet deugt. „De idee daarachter is dat mensen rationeel de beste verzekeraar kiezen. Dat is onzin, echt fictie.” Volgens de bewindsman kiezen burgers voor een situatie waarin ze zich „kosjer” voelen en niet voor een paar tientjes voordeel.

VVD-Kamerlid Schippers is laaiend over de kritiek van de bewindsman. „Als Veerman meent wat hij zegt, moet hij zich afvragen wat hij nog in het kabinet doet”, aldus het liberale Kamerlid. „Het gaat om een van de grootste hervormingen van dit kabinet. Veerman heeft bij alle beslissingen gezeten. Het is compleet ongeloofwaardig als hij daar nu afstand van neemt.” Schippers wil de bewindsman dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer om tekst en uitleg vragen.

Volgens Veerman levert de liberalisering van de energiemarkt het bewijs voor zijn stelling dat veel burgers niet op zoek zullen gaan naar de goedkoopste zorgverzekeraar. „Nog geen 10 procent van de klanten is overgestapt naar een andere energieleverancier”, stelt hij. Als voorbeeld noemt de bewindsman zijn eigen situatie. „Mijn jongste zoon heeft ooit een ernstig ongeluk gehad. Zijn herstel kostte tonnen en dat is allemaal keurig afgewikkeld. U denkt toch niet dat ik nu een andere verzekeraar ga zoeken?”

Veerman (CDA) heeft geen zin om zijn collega’s in het kabinet van zijn standpunt te overtuigen: „De teerling is al lang geworpen. Ik doorzie de fouten, maar heb geen zin meer daar bomen over op te zetten. Het is goed dat mensen tussen zorgverzekeraars kunnen kiezen, ik betwijfel of ze het gaan doen.”

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid (VVD) denkt wel dat burgers op zoek gaan naar de verzekeraar die tegen de laagste prijs de beste kwaliteit levert. Doordat iedereen een vast bedrag betaalt, zal het kostenbewustzijn van de burgers toenemen, zo redeneert de bewindsman. Naar verluidt heeft hij Veerman gebeld en gezegd dat hij het niet eens is met de kritiek op het nieuwe zorgstelsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer