DEN HAAG - Basisscholen moeten leerlingen van ’s morgens halfacht tot ’s avonds halfzeven opvangen. Niet elke school hoeft de kinderopvang te realiseren; de wens van ouders geeft de doorslag.
LPF, GroenLinks en D66 steunden de kameruitspraak, die was ingediend tijdens de tweede en laatste dag van de algemene beschouwingen over de rijksbegroting voor 2006.
Van Aartsen wil de mogelijkheid tot opvang vastleggen in de wet. Zoals ouders op dit moment van scholen opvang tussen de middag kunnen afdwingen, zo moet dat na 2007 ook kunnen voor opvang die plaatsvindt na en voor schooltijd. Volgens de VVD-voorman is uitbreiding van opvang in het belang van het kind. Hij vindt dat er een eind moet komen aan „het gesleep met kinderen” van school naar opvang en omgekeerd.
De christelijke partijen en de SP stemden tegen de motie. Volgens SP-fractievoorzitter Marijnissen is voor- en naschoolse opvang niet in het belang van het kind. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies stelde dat kinderen na schooltijd behoefte hebben aan een ouder die hen opvangt en wat met hen drinkt. Volgens Van Aartsen is de praktijk dat veel ouders werken en behoefte hebben aan opvang.
ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet vindt het VVD-plan niet liberaal. „De eigen verantwoordelijkheid van mensen raakt buiten beeld. U verschuift die van de ouders naar de school”, zo hield Rouvoet Van Aartsen voor.
Premier Balkenende raadde aanvaarding van de motie af. De kritiek van de minister-president richtte zich op het ontbreken van financiering. De intentie om kinderen van ’s morgens vroeg tot het begin van de avond op school op te vangen, spreekt het kabinet op zich wel aan. Daarom gaat minister Van der Hoeven hierover een nota opstellen en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Van Aartsen en Bos weten ook nog niet hoe de overheid de voor- en naschoolse opvang moet betalen en vormgeven. De school kan daarvoor de leerkrachten vragen en hen daarvoor extra geld geven. Van Aartsen sluit ook niet uit dat uitkeringsgerechtigden in ruil voor een uitkering de opvang kunnen verzorgen. De kwaliteit van de opvang moet echter wel goed zijn, zo benadrukte de VVD-voorman. Ook kan de onderwijsinstelling een buitenschoolse organisatie in de hand nemen die binnen de school opvang verzorgt.
Verder debatteerde de Kamer donderdag uitvoerig met Balkenende over het geringe vertrouwen dat burgers hebben in het kabinet. Slechts 15 procent van de bevolking is tevreden. Volgens onderzoeken is er geen naoorlogs kabinet geweest dat zo weinig steun geniet.
Balkenende begrijpt dat burgers het vertrouwen kwijtraken. Veel zekerheden zijn verdwenen en om de verzorgingsstaat in de toekomst overeind te houden, zijn hervormingen geboden. „Dit kabinet past ervoor volgende generaties met problemen op te zadelen die we nu kunnen voorkomen”, aldus de premier.