Binnenland
Miljoenen voor veiligheid op Antillen

Het kabinet trekt in 2006 14 miljoen euro uit om te helpen bij het vergroten van de veiligheid op de Nederlandse Antillen. Het geld is vooral bedoeld voor het versterken van de veiligheidsdiensten op de eilandengroep, onder meer met mankracht voor politie, douane en recherche vanuit Nederland.

ANP

In de dinsdag gepresenteerde begroting voor Koninkrijksrelaties spreekt minister Pechtold (Koninkrijksrelaties) zijn grote zorg uit over de hoge criminaliteit. Zo werden in 2004 op Curaçao ongeveer vijftig moorden gepleegd en vonden er meer dan 1100 gewelddadige overvallen plaats.

Ondanks alle problemen wil Pechtold, die sinds zijn aantreden een half jaar geleden vijf keer op de Antillen is geweest, de komende tijd in Nederland een positief beeld van de Antillen schetsen. Want hij vindt dat er over en weer te negatief wordt gedacht. „We moeten letterlijk het zonnige beeld op ons netvlies krijgen. Hoe? Door dat vooral veel te vertellen", zei Pechtold in een toelichting.

Behalve over de veiligheid is het Nederlandse kabinet ook erg bezorgd over de financiële huishouding op de Antillen. De oplopende begrotingstekorten van de overheden (in 2004 meer dan 7 procent van het bruto binnenlands product) leiden tot een exponentieel stijgende overheidsschuld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat deze in 2007 kan zijn opgelopen tot boven de 120 procent. „Drastische ingrepen zijn onontkoombaar", schrijft Pechtold. Ook de financiën op Aruba zijn niet in orde.

Het ontbreekt de eilanden aan bestuurskracht, vindt Pechtold. Hij vindt goed bestuur, robuuste rechtshandhaving en een effectief economisch beleid randvoorwaarden voor het doorvoeren van staatkundige veranderingen. Uitgezonderd Sint Eustatius willen de eilanden opheffing van de Nederlandse Antillen. Pechtold wil nog dit jaar afspraken met de Antillen maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer