Binnenland
Veerman: Beter leven voor kuikens

Het leven van de vleeskuikens en biggetjes kan beter worden, vindt minister Veerman van Landbouw. In Europees verband wil de bewindsman volgend jaar afspraken maken over de leefomstandigheden van de kuikens en de castratie van biggen.

ANP

Dierenorganisaties uiten keer op keer hun kritiek op de dieronvriendelijke omstandigheden waaronder vleeskuikens leven en worden vetgemest. De castratie van biggen – om te voorkomen dat de karbonade later in de pan de penetrante ‘berengeur’ zal verspreiden – stuit ook op steeds meer verzet. „Ik vind dat dat niet meer zo zou hoeven", stelt de minister van Landbouw.

De veehouderij heeft toekomst, als die rekening houdt met de dier– en milieuvriendelijke eisen van de maatschappij, aldus Veerman in de landbouwbegroting voor 2006.

Na de kleine verbeteringen in het transport van het vee die komend jaar ingaan, kondigt de minister aan zich in Europa sterk te maken voor een behandeling van vleeskuikens en biggetjes die beter aansluit bij de wensen van de samenleving.

Uitgangspunt daarbij is voor Veerman wel dat de veehouderij het moet gaan doen. Brussel moet het doel voorschrijven, waarna de ondernemers zelf mogen bepalen hoe ze dat willen bereiken, legt Veerman uit. De Europees lidstaten kijken zeer verschillend tegen een hoger dierenwelzijn aan, zo leert de ervaring. De minister stelt dat nieuwe afspraken hierover „nog geen gelopen race zijn".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer