Poema nu ook in Apeldoorn gezien
De poema is verhuisd. Het beest dat de afgelopen tijd Ede in rep en roer bracht, is woensdagochtend meerdere keren gezien in de buurt van Apeldoorn. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een persconferentie van de gemeente Apeldoorn en de stichting Pantera.
Volgens woordvoerder A. van der Valk van Pantera hebben ongeveer zestig mensen gezien hoe de poema aangevallen werd door een groep hazen, nadat het beest zelf een haas had verschalkt. „Anderhalf uur bleef hij op dezelfde plek, maar toen de mensen te dichtbij kwamen ging de het beest er als een haas vandoor.”
Het is niet helemaal zeker dat het echt om een poema gaat. Pantera heeft een foto kunnen maken van een katachtig beest dat door een groen veld loopt. Van der Haak: „Maar zo’n donkere poema heb ik nog nooit gezien.” Wat het dan wel is, kan de woordvoerder niet bedenken. „Het is in ieder geval geen leeuw en het beest is ook niet gevaarlijk voor mensen.”
De stichting heeft van Apeldoorn de opdracht gekregen het dier te vangen. Dat gebeurt volgens Van der Valk met een verdovingsgeweer en in alle stilte. „We willen voorkomen dat er weer hordes mensen op zoek gaan, net zoals in Ede.” Om die reden wil Van der Valk geen exacte locatie noemen. „Ten noorden van de snelweg A12 en aan beide zijden van de A50.” Dit is ongeveer het gebied tussen Hoenderloo, Terlet, Loenen en Beekbergen.
Zodra er een nieuwe melding binnenkomt, gaan de medewerkers van Pantera in twee vanggroepen van twee man op pad. De ene met een geweer, de andere met een vangvork.” Ook wordt wel gewerkt vanuit een mobiele hoogzit. Omdat het beest na het schot niet onmiddellijk helemaal verdoofd is, moet een bloed- of zweethond het spoor volgen.
Van der Valk, gekleed in leren bodywarmer en bijbehorende hoed, leek na de persconferentie te genieten van de jacht op de poema. „Persoonlijk heb ik ook diep respect voor het dier omdat hij zich weet te handhaven in een voor hem onnatuurlijke omgeving. Zo zit hij wel voor konijnenholen te wachten, totdat zijn prooi naar buiten komt.” Als het aan hem lag, hoeft „de eerste bergleeuw van Nederland” niet zo nodig te verdwijnen.
Burgemeester G. de Graaf van Apeldoorn vindt echter dat de poema gevangen moet worden. „Het beest hoort hier niet, het is een geval van faunavervalsing. Het is mijn verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen.” De Graaf zet geen massale zoekactie op touw, zoals zijn collega Robbertsen van Ede heeft gedaan. „Dat geeft alleen maar onrust en dat is helemaal niet nodig. Het beest doet geen mens kwaad.”
De burgemeester heeft Pantera geen tijdslimiet opgegeven. „Als het beest lange tijd niet meer wordt gezien, heeft het ook niet zo veel nut hier verder te zoeken.” Mocht de poema toch gevangen worden, dan wil Ouwehands Dierenpark in Rhenen zich wel over het beest ontfermen.