Binnenland
CDA vraagt uitleg over dierenactivisten

CDA-kamerlid Mosterd wil dat minister Korthals van Justitie uitlegt wat er gedaan is om het Dierenbevrijdingsfront (DBF) uit te schakelen.

Binnenlandredactie

Aanleiding is de onthulling van secretaris ing. W. Verhagen van de organisatie van pelsdierenfokkers NFE dat er in zeventien jaar geen enkele activist van het DBF is opgepakt. Verhagen zei dat in deze krant van afgelopen zaterdag. Het DBF heeft vanaf begin jaren negentig tientallen gewelddadige acties gepleegd en geclaimd. Voorlopig sluitstuk was de brand bij een grote varkensslachterij in Boxtel. De schade beliep enkele tientallen miljoenen guldens.

De kwestie is actueel omdat er sterke aanwijzingen zijn dat de vermoedelijke moordenaar van kandidaat-kamerlid Fortuyn zich in kringen van dierenactivisten bewoog. Hij was actief bij de stichting Lekker Dier en is gesignaleerd te midden van sympathisanten van het DBF.

Dat justitie de NFE met zoveel woorden liet weten het onderzoek naar het DBF geen hoge prioriteit toe te kennen, noemt Mosterd „buitengewoon ernstig.” Hij en andere CDA-fractieleden hebben al diverse keren kamervragen gesteld over de opsporing van dierenactivisten.

„We kregen te horen dat het heel moeilijk is om leden van het DBF op te sporen omdat ze in kleine cellen opereren. Dat zal best, maar ik vraag me nu af of al het mogelijke wel is gedaan.” Mosterd vindt het op zijn minst opmerkelijk dat justitie in landen als België, Engeland en Denemarken er wel in is geslaagd leden van het DBF te arresteren. „De onderste steen moet boven”, vindt Mosterd.

De meeste organisaties die zich bezighouden met milieu of dierenrechten blijken het de komende tijd rustig aan te doen. Ze hebben zelfs acties afgeblazen. Enkele organisaties, zoals de Vereniging Milieu-Offensief (VMO) en Wakker Dier, zijn niet meer bereikbaar op hun kantoren.

De afgelopen week hebben groepen als Greenpeace, Milieudefensie en de Dierenbescherming enkele tientallen scheldtelefoontjes en brieven en e-mails met scheldkanonnades gekregen. Bij de internetsite Animal Freedom kwam vorige week dinsdag volgens de webmaster „zo’n beetje één hatemail per seconde” binnen. Bij Greenpeace kwamen er vooral vragen over voorzitter B. Böhler, die als advocaat ook verdachte Volkert van der G. bijstaat. Zij is inmiddels afgetreden als voorzitter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer