Binnenland

Fortuyn blijft toch lijsttrekker LPF

Pim Fortuyn blijft tot aan de verkiezingen lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn. De vermoorde politicus is volgens de Kiesraad niet meer van de kandidatenlijst te schrappen. Bovendien willen zijn geestverwanten dat ook niet. „Als eerbewijs moet het mogelijk zijn op hem te stemmen”, aldus LPF-woordvoerder Herben.

Redactie politiek
8 May 2002 13:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De kandidaat-kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn bespraken dinsdag in hun Rotterdamse hoofdkwartier hoe zij verder moeten nu hun leider is overleden. Dinsdagochtend was de suggestie opgekomen om de nummer vier van de lijst, Winny de Jong, naar voren de schuiven als vervanger van Fortuyn. Vooral nummer drie van de lijst, Janssen van Raay, was daarvoor.

In gezamenlijkheid werd echter besloten Fortuyn niet te vervangen. De kieslijst valt officieel niet meer aan te passen en campagne wordt er toch niet meer gevoerd. Onder die omstandigheden zien de mensen van de Lijst Pim Fortuyn het als een eerbewijs wanneer kiezers op 15 mei hun stem aan de overleden Fortuyn geven. Na de verkiezingen zullen de gekozenen vervolgens een fractie vormen en een fractieleider naar voren schuiven.

„Pim is niet op te volgen”, zei woordvoerder Herben, nummer zes op de lijst, na afloop van het beraad. „Als eerbewijs moet het mogelijk zijn op hem te stemmen.” Volgens Herben zullen de kandidaten van de LPF gezamenlijk in de geest van Fortuyn verder gaan. Diens ideeën zijn genoegzaam bekend, meent hij. „Veel ervan kan ik dromen, mede door de honderden interviews die Pim heeft gegeven. We hebben een soort groen boekje Pim Fortuyn, dat een leidraad is voor ons om mee aan de slag te gaan.”

Herben weersprak de beweringen van Fortuyns vriend, de bekende zakenman Harry Mens, die maandag vlak na de moord zei dat de lijst moest stoppen. Herben noemde dat een volkomen emotionele reactie. „Pim was alles voor hem.” Hij verklaarde dat Mens niet dezelfde informatie heeft als hij. „Pim heeft altijd gezegd: dit is groter dan ik. Als ik dood zou gaan, moet dit doorgaan.”

De woordvoerder benadrukte dat de partij verder kan, ook zonder Fortuyn. „Het team kan nooit meer zo hecht zijn als mét Pim. Maar anderzijds, het gekissebis dat je bij grote organisaties hebt, is nu verstomd.” Volgens hem is de band hechter dan twee dagen geleden. „Dat komt omdat je in elkaars armen hebt uitgehuild.”

Verder deed Herben een oproep aan de aanhangers van Fortuyn om „de nagedachtenis aan Pim niet verder te onteren. Dan heb ik het over de relletjes en het zwartmaken van mensen. Wij hebben zulke dingen niet nodig.” Hij verwacht dat de LPF bij de verkiezingen toch een grote ommekeer zal brengen. Hij hoopt dat ongeveer twee miljoen Nederlanders hun stem op deze lijst zullen uitbrengen. „Dan bedoel ik de mensen die vóór de aanslag ook al op hem wilden stemmen. Wij hopen niet dat mensen na de aanslag plotseling voor hem kiezen.”

Bij de LPF heeft zich dinsdag de ooit roemruchte bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen aangeboden. Hij wil na 15 mei iets betekenen voor de organisatie van de partij in oprichting. De nummer vijf van de lijst, de politicoloog Ferry Hoogendijk, bevestigde dat dinsdagavond voor de televisie. Hoogendijk zelf sprak overigens direct zijn veto uit over een eventuele komst van Van den Nieuwenhuyzen: „Als hij erbij komt, stap ik eruit. Hij is totaal ongeschikt.”

Van den Nieuwenhuyzen speelde de hoofdrol in de zogeheten HCS-affaire. De Vereniging voor de Effectenhandel verdacht Van den Nieuwenhuyzen van voorkennis toen deze in 1991 kort voor de ondergang van het automatiseringsbedrijf HCS 4,2 miljoen HCS-aandelen verkocht. Na een aantal processen werd de toenmalige Begemann-topman vrijgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer