Nieuwe theorie voor ‘Enschede’ onthuld
Het verpakkingsmateriaal dat om het vuurwerk zat van SE Fireworks is mede de oorzaak van de enorme omvang van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Een grote hoeveelheid verpakkingspapier werd door de vuurzee omgezet in koolstof. Dit had een enorme koolstofexplosie tot gevolg.
Mede daardoor ontstond een drukgolf die zelfs complete daken wegblies. Deze theorie is maandag onthuld door dr. Kappl van het in Wenen gevestigde Federal Research Institute Arsenal. Hij deed, op verzoek van een aantal verontruste inwoners van Enschede, drie jaar onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp.
Kappl is wetenschapper en doceert in Oostenrijk onder meer over springstoffen en explosies. Hij heeft eerst bestudeerd hoeveel massa vuurwerk er bij SE Fireworks lag opgeslagen. „Ik kwam tot de conclusie dat de explosies zo krachtig waren dat er meer voor nodig was dan uitsluitend de hoeveelheid vuurwerk. Met name bij de tweede grote explosie is goed te zien dat er veel stof en onverbrand materiaal in de lucht hing. Dit was afkomstig van verpakkingspapier”, stelt de Oostenrijker. Hij schat dat de koolstofexplosie tot ongeveer 20 procent verantwoordelijk kan zijn voor de enorme kracht van met name de tweede explosie op het terrein van de vuurwerkfabriek.
Het onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede is afgesloten. Waardoor de ramp is ontstaan, is nooit ontrafeld. Kappl zegt geen idee te hebben of de Nederlandse autoriteiten nog iets met zijn bevindingen gaan doen. „Iedereen die het het rapport wil hebben, kan het krijgen.”
Vrijdag is het vijf jaar geleden dat door de vuurwerkramp de wijk Roombeek van de kaart werd geveegd. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven, raakten meer dan 1000 mensen gewond en werden honderden woningen verwoest.