Staatssecretaris praat met scholen over beter basisonderwijs
Verantwoordelijk staatssecretaris Mariëlle Paul en haar ambtenaren gaan de komende maanden in gesprek met onder anderen leraren, schooldirecteuren, leerlingen en ouders over de vraag hoe de kwaliteit van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs omhoog kan. Aan de hand daarvan werkt de bewindsvrouw een herstelplan uit dat ze het komende voorjaar belooft af te ronden.
PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het coalitieakkoord afgesproken om zo’n herstelplan te maken. Door een gebrek aan lees- en rekenvaardigheid is het volgens de coalitiepartijen namelijk „urgent noodzakelijk om het tij te keren”.
Paul heeft alvast een eerste aanzet gedaan door haar grootste prioriteiten op een rij te zetten. Zo vindt ze dat het onderwijsprogramma meer gericht moet zijn op lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast wil ze het lerarentekort indammen. Bovendien moeten leerkrachten wat haar betreft meer bezig kunnen zijn met lesgeven en minder met andere zaken.
De staatssecretaris vindt daarnaast dat de randvoorwaarden bij scholen beter op orde moeten zijn. Zo wil ze vastleggen dat een vast deel van het bedrag dat scholen jaarlijks van haar ministerie ontvangen - de zogeheten lumpsum - daadwerkelijk in de klas belandt. Ook wil Paul dat onderwijsgeld minder wordt verdeeld via subsidies, omdat het scholen veel tijd en moeite kost om deze aan te vragen.
De meeste van deze prioriteiten staan al langer op het lijstje van de staatssecretaris. Maar nu gaat ze deze bundelen in een samenhangend plan met concrete afspraken met werknemers, werkgevers en lerarenopleiders.