Economie
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

ANP

Het geld van de aandelenuitgifte is volgens het bedrijf nodig voor een koerswijziging die voor betere resultaten en betrouwbaardere levertijden moet zorgen. De nieuwe aandelen worden naar verwachting dit kwartaal uitgegeven.

Ebusco heeft last van problemen met de levering van onderdelen, waardoor het bedrijf bestellingen aan klanten heeft moeten uitstellen. De verliezen zijn dit jaar zo hard toegenomen dat analisten vrezen voor het voortbestaan van Ebusco.

Aandeelhouders stemden ook in met het plan om aandelen samen te voegen. Vijf aandelen van Ebusco worden samengevoegd tot één om de marktwaarde per aandeel te verhogen. Ook gaven de aandeelhouders goedkeuring voor de benoeming van de nieuwe topman Christian Schreyer als lid van de raad van bestuur.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in het aandeel van Ebusco donderdag tijdelijk stilgelegd. Voordat de AFM dit deed, verloor het aandeel van Ebusco op de beurs in Amsterdam bijna 20 procent op 41 cent per stuk. De toezichthouder hervat de handel als de bussenbouwer een persbericht publiceert met de resultaten van de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Ebusco deed dit pas toen de handelsdag al voorbij was.

De bussenbouwer moest deze week nog meer tegenslagen verwerken. Ebusco verloor een kort geding dat het bedrijf had aangespannen tegen Qbuzz. De streekvervoerder wilde een order van 45 bussen annuleren nadat de levering meerdere keren was uitgesteld. De streekvervoerder liet ook beslag leggen op bankrekeningen van Ebusco omdat die nog ruim 1,2 miljoen euro „vertragingsschade” moest krijgen. Inmiddels kan Ebusco weer bij de rekeningen.

Ook kondigde Ebusco donderdag een pakket maatregelen aan om het bedrijf voor een faillissement te behoeden. Met de maatregelen wil de bussenmaker jaarlijks 30 miljoen euro besparen. Het bedrijf wil onder meer de vestingen in Deurne en Venlo samenvoegen. Een woordvoerder van Ebusco zei dat daarbij „minimaal” honderd banen worden geschrapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer