BinnenlandTegenbegroting
CU wil meer geld naar samenleving, minder naar bedrijven

Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt er met „sociaal-christelijke accenten” meer geïnvesteerd in de samenleving. Dat stelt de partij in haar tegenbegroting, die zij woensdag presenteert. De plannen moeten betaald worden door minder „cadeautjes” aan het bedrijfsleven te geven, aldus de CU in een persbericht.

ANP
Mirjam Bikker (CU) staat de pers te woord na afloop van de bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg. beeld ANP JEROEN JUMELET
Mirjam Bikker (CU) staat de pers te woord na afloop van de bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg. beeld ANP JEROEN JUMELET

De partij wil dat bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd en de giftenaftrek volledig worden teruggedraaid. Ook moet de tandarts in het basispakket, meer geld naar het openbaar vervoer, en meer investeringen naar wijkagenten en kwetsbare wijken.

De btw op kranten, tijdschriften en boeken wil de partij terugdraaien. Verder moet er eenmalig 1,8 miljard euro worden uitgetrokken om de ‘ereschuld’ aan Groningen te herstellen en moet een miljard euro naar de aanleg van de Nedersaksenlijn.

De ChristenUnie wil de plannen onder meer betalen door niet vier maar twee kerncentrales te bouwen, wat 4,5 miljard euro oplevert. Ook moet de aankoop van eigen aandelen belast worden. Al met al geeft de partij jaarlijks 2,5 miljard euro minder uit dan het kabinet-Schoof.

De tegenbegroting van de ChristenUnie is niet doorgerekend door het Centraal Planbureau. Eerder gebeurde dit wel, maar het planbureau heeft er nu niet meer de capaciteit voor. Desondanks wilde de partij de „traditie” van tegenbegrotingen voortzetten. „De ChristenUnie gelooft in constructieve politiek”, zegt partijleider Mirjam Bikker. „Daar hoort ook bij dat je je kaarten op tafel legt.”

Andere partijen zijn nog niet met een tegenbegroting gekomen. Wel hebben ook andere oppositiepartijen aangekondigd met aanpassingen van de kabinetsplannen te komen en die bovendien financieel goed te dekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
ChristenUnie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer