BinnenlandCode oranje
Torenspits en bomen omver tijdens hevige buien

Onweersbuien met harde wind hebben dinsdagavond voor schade en wateroverlast gezorgd. In België gingen vijf hoogspanningsmasten omver en waaide de spits van een kerktoren.

Redactie binnenland
Hevige wind rukte dinsdag de spits van de toren van de Sint-Amanduskerk in het Belgische dorp Heffen. Het puin vernielde het kerkdak. beeld Wikipedia
Hevige wind rukte dinsdag de spits van de toren van de Sint-Amanduskerk in het Belgische dorp Heffen. Het puin vernielde het kerkdak. beeld Wikipedia

Het KNMI had code oranje afgegeven. Vanwege het verwachte noodweer schrapten KLM en Transavia vluchten en besloten de Nederlandse Spoorwegen minder treinen te laten rijden.

De buien gingen gepaard met windstoten en hagel. In het Brabantse Drunen woedde brand in een witlofkwekerij, mogelijk door blikseminslag.

Hier en daar stonden straten blank. In het zuiden van Brabant viel bijna 50 millimeter regen, in Homoet (Gelderland) 43 en in de regio Amsterdam plaatselijk 40 millimeter. Rijkswaterstaat sloot rijstroken af vanwege bomen of takken op de weg of wateroverlast onder viaducten.

In Vlissingen was rond 17.40 uur een ”shelfcloud” te zien, ook wel plankwolk of boogwolk genoemd. Die wordt gevormd doordat warme lucht aan het aardoppervlak in aanraking komt met koude lucht die met de onweersbui meekomt. Op andere plaatsen was een supercel te zien: opstijgende lucht die om zijn as draait.

Volgens burgemeester Somers van de Belgische stad Mechelen was er in zijn regio „extreem veel schade”. In het dorp Heffen, ten noordwesten van Mechelen, verwoestte een rukwind het bovenste gedeelte van de toren van de rooms-katholieke Sint-Amanduskerk. Het kerkdak liep schade op door vallend puin. De torenspits van de eeuwenoude driebeukige hallenkerk dateerde uit 1899.

„In Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos ging van verschillende huizen het dak vliegen”, meldden Belgische media. „In Kapelle-op-den-Bos moest een jeugdkamp geëvacueerd worden nadat tenten door de wind waren weggeblazen.”

In het Vlaamse dorp Brakel bevrijdde de brandweer twee medewerkers van de Aldi die vastzaten nadat het dak van het magazijn onder de regen bezweek. Niemand raakte gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Noodweer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer