Code oranje ten einde, overlast lijkt te zijn meegevallen
Zware onweersbuien trekken over Nederland. Voor alle provincies geldt dinsdagavond code oranje. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.
Advertentie
Code oranje om de onweersbuien die overtrokken is in heel het land voorbij. Alleen in het noorden en oosten geldt nog wel tot uiterlijk middernacht code geel, meldt het KNMI. De problemen door het noodweer lijken te zijn meegevallen.
Volgens het weerinstituut trekken over het noordoosten en oosten van het land nog enkele onweersbuien. „Bij deze buien kunnen er windstoten voorkomen en plaatselijk veel regen en veel onweer, mogelijk ook nog hagel.”
Het KNMI geeft aan dat er meldingen waren van schade en overlast. Het gaat dan vooral om omgevallen bomen en wateroverlast. Ook heeft Rijkswaterstaat volgens het KNMI op meerdere plekken rijstroken afgesloten na de onweersbuien door bomen op de weg of ondergelopen viaducten.
Weeronline zegt dat de buien lokaal wel „wat overlast” hebben veroorzaakt, maar dat van grootschalige overlast geen sprake was. „De meeste regen is gevallen over een strook van het midden van Brabant richting Gelderland. Zo is er in het uiterste zuiden van Brabant bijna 50 millimeter gevallen en in Homoet (Gelderland) viel 43 millimeter. Ook in de regio Amsterdam is veel regen gevallen met lokaal 40 millimeter.” Volgens de weerdienst was er weinig stormschade.
Code oranje die dinsdagavond voor het hele land gold, is in veel provincies voorbij. In Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en op de Waddeneilanden is de kleurcode nog van kracht. In sommige provincies in het zuiden en midden van het land is code oranje overgegaan in code geel en het westen kleurt weer groen. Dat meldt het weerinstituut dinsdagavond op X.
Noodweer boven België heeft plaatselijk forse overlast en schade veroorzaakt. In het Oost-Vlaamse Brakel bezweek een deel van het dak van een Aldi-supermarkt. Twee personen zouden gewond zijn geraakt, melden Vlaamse media.
In Haaltert, niet ver van Brakel, werd het dak van de bibliotheek weggeblazen. Volgens de autoriteiten raakte niemand gewond. In Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos ontstond door een windhoos schade aan woningen.
In Brussel liepen straten en tunnels onder. Op de ringweg rond de hoofdstad vielen bomen op auto’s. Op meerdere plaatsen is het treinverkeer onderbroken door obstakels op het spoor.
Ook in Mechelen is veel schade:
Ook het treinverkeer op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal is stilgelegd vanwege de harde wind, meldt ProRail. Eerder liet de spoorwegbeheerder al weten dat treinen op de HSL niet meer reden tussen Rotterdam Centraal en Breda. De hinder duurt tot zeker 21.00 uur.
Op de hogesnelheidslijn (HSL) rijden geen treinen tussen Rotterdam en Breda vanwege harde wind, meldt ProRail. Dit duurt volgens de spoorwegbeheerder tot zeker 20.00 uur. NS meldt dat op de HSL tussen Rotterdam en Amsterdam later op de avond ook hinder is in de treindienst door de wind.
Ook laat ProRail weten het weer „nauwlettend” in de gaten te houden om in te schatten of er nog andere maatregelen nodig zijn.
De eerste onweersbuien hebben aan het einde van de middag Nederland bereikt. Ze trekken volgens het KNMI over Zeeland en Noord-Brabant en kunnen gepaard gaan met zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.
In onder meer Vlissingen was rond 17.40 uur een zogenoemde shelfcloud te zien, ook wel plankwolk of boogwolk genoemd. Dat is een bijzondere wolkenvorm die wordt gevormd doordat warme lucht aan het aardoppervlak in aanraking komt met koude lucht die met de onweersbui meekomt.
De buien trekken naar het noordoosten. Voor heel het land geldt woensdagavond code oranje.
Advertentie