Binnenland

Van der Maat: vertraging zet onderzeedienst op het spel

Als er vertraging ontstaat in de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten dan wordt het voortbestaan van de onderzeedienst op het spel gezet, waarschuwt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel van de aankoop gaat hij „nooit uitvoeren”.

ANP
3 June 2024 19:15

De Tweede Kamer sprak maandag over de voorlopige gunning van de miljardenorder voor vier nieuwe onderzeeboten aan het Frans bedrijf Naval. De grootste partij in de Tweede Kamer, de PVV, wil zich nog niet aan het besluit van Van der Maat vastpinnen.

Volgens de bewindsman moet er vaart worden gemaakt met het project. „Er is geen maand te verliezen.” Vertraging kan veel geld kosten en ertoe leiden dat de marine een tijd zonder onderzeeboten komt te zitten. „De schade zal enorm groot zijn”, aldus Van der Maat.

Hoewel PVV’er Joeri Pool nog geen steun wilde uitspreken, was hij minder uitgesproken dan in een eerder debat in maart. Toen had hij het nog over een „potentiële economische ramp” en zou een gunning aan de Fransen een „doodsteek zijn voor veel maritieme kennis en innovatie in Nederland”.

Coalitiepartij BBB schaarde zich achter de plannen. Voorheen was de partij heel kritisch. VVD en NSC steunen het eveneens. GroenLinks-PvdA wil dat het nieuwe kabinet in het regeerprogram opneemt hoe hij de voortgang van het project gaat waarborgen. VVD’er Silvio Erkens suggereerde ook zoiets.

Zorgen over de bijdrage van de Nederlandse industrie aan het project, probeerde minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zoveel mogelijk weg te nemen. Het aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven is juridisch verplicht, zei ze. De Franse werf kan daar volgens haar niet onderuit komen.

Volgens Van der Maat klopt berichtgeving niet dat de Amerikanen moeilijk doen over plaatsing van kruisraketten in de onderzeeboten. Ook krijgt de controledienst van de overheid „onbelemmerde” inzicht in de boeken van Naval om die te controleren. Over beide onderwerpen wilden veel partijen opheldering.

De offerte van de Fransen is tot 28 juli geldig. De Duitse scheepswerf TKMS heeft een kort geding aangespannen omdat zij de opdracht is misgelopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer