Buitenland
EU-landen geven nieuwe migratieregels EU allerlaatste zetje

De nieuwe Europese migratieregels hebben dinsdag, na jaren van moeizame onderhandelingen, de definitieve goedkeuring ontvangen van de EU-landen. Het komt nu wel aan op de uitvoering, zeggen EU-diplomaten.

ANP

Spannend was de stemming in de raad van EU-ministers over het grote pakket van migratiewetten niet meer. Een ruime meerderheid van de EU-lidstaten had al steun toegezegd. Alleen Hongarije en Polen verzetten zich nog tegen het migratiepact, met op sommige punten wat steun van Slowakije of Oostenrijk.

De nieuwe migratieregels zijn net op tijd door de ministers - en vorige maand het Europees Parlement - aangenomen. Als dat niet voor de Europese verkiezingen in juni zou zijn gelukt, had het werk waarschijnlijk over gemoeten. Met mogelijk nog kleinere kansen op een compromis.

Het migratiepact bevat nieuwe regels voor het verwelkomen, opvangen, verdelen en terugsturen van migranten. Bijvoorbeeld de afspraak om asielzoekers met weinig kans op asiel aan de buitengrenzen van Europa in detentiecentra onder te brengen. Of de verplichting voor andere EU-landen om asielzoekers over te nemen van overbelaste aankomstlanden, of op zijn minst mee te betalen aan hun opvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer