Buitenland
Finaal akkoord voor EU-band met onder meer Nicaragua en Panama

De EU-landen hebben hun finale akkoord gegeven aan een verregaande samenwerking op zowel politiek vlak als handel met de Centraal-Amerikaanse landen Nicaragua, Honduras, Panama, Costa Rica, El Salvador en Guatemala. Over de samenwerking, die onder meer grondstoffen en de regionale stabiliteit aan beide kanten van de Atlantische Oceaan moet veiligstellen, is jaren onderhandeld.

ANP

De handelsafspraken uit het verdrag werden in 2013 al voorlopig goedgekeurd. Toen werden er onder meer al importtarieven geschrapt.

Volgens de nu overeengekomen uitgebreidere overeenkomst maken alle betrokken landen elkaar tot een „geprivilegieerde partner” op basis van gelijkwaardigheid en respect, of het nu gaat om transport, klimaat of onderwijs. Er zullen uitwisselingen komen van wetenschappers en sociale en economische organisaties. Alle betrokken landen beloven steeds de basisprincipes van democratie, mensenrechten en de rechtstaat te onderschrijven en de „gemeenschappelijke waarden” gezamenlijk te verdedigen bij onder meer de Verenigde Naties. Samenwerking gaat er verder zijn rond nationale en internationale veiligheid en de bestrijding van terrorisme en drugshandel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer