BinnenlandMarengoproces
Krijgen leden van „gewetenloze moordbende” van drugsbaron Taghi levenslang?

Verdwijnen Nederlands bekendste misdadiger Ridouan Taghi en zijn handlangers levenslang achter de tralies voor een reeks kille moorden? Na een jarenlang proces vol onthutsende wendingen hakt de rechtbank dinsdag de knoop door.

Bewaking tijdens een zitting in het Marengoproces in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam. beeld ANP, Robin Utrecht
Bewaking tijdens een zitting in het Marengoproces in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam. beeld ANP, Robin Utrecht

„Hahah, ben al dronken broertje en heb bloed nodig. Niks anders.” Het zijn volgens justitie woorden van drugsbaron Ridouan Taghi. Nederlands meest bekende misdadiger zou de boodschap in 2016 hebben verstuurd naar een handlanger. De bizarre uitlatingen, waar dagblad Het Parool in 2019 over schreef, zouden Taghi’s moordzucht onthullen.

De rechtbank in Amsterdam velt dinsdag het oordeel over de van origine Marokkaanse Ridouan Taghi en zestien andere verdachten. Deze zaak-Marengo draait om zes moorden (zie afbeelding) en tal van moordpogingen, veelal in de onderwereld. Tegen Taghi en vijf vermeende handlangers eiste het openbaar ministerie (OM) levenslange celstraffen. Andere verdachten hoorden jarenlange straffen tegen zich eisen.

Voor het OM is de onder meer in Vianen opgegroeide Taghi de absolute leider van de vermeende moordbende. Vanuit het buitenland zou hij liquidaties hebben aangestuurd. Een van de andere belangrijkste spilfiguren is volgens het OM verder Saïd Razzouki (51), een man met eveneens Marokkaanse roots. Hij kent Taghi vanuit zijn jeugd en zou een directe handlanger van hem zijn. Taghi werd in 2019 in Dubai opgepakt, Razzouki werd in 2020 in Colombia gearresteerd.

De officieren van justitie kwamen afgelopen jaren woorden tekort hun afschuw te uiten over de handel en wandel van Taghi en zijn kompanen. Angst, achterdocht en intimidatie regeerden alom. Bendeleden vormden „een volstrekt gewetenloze moordorganisatie, die achteloos en onverschillig mensen om het leven heeft gebracht”.

Onthutsend is de kilheid waarop bendeleden communiceerden over moorden, betoogden de aanklagers, verwijzend naar door de recherche gekraakte berichten. „Het is schokkend om te lezen hoe de verdachten hun vreugde over een geslaagde moord met elkaar deelden, met kreten als ”whoopwhoop” en andere uitingen van blijdschap.”

Binnen de bende deed luguber misdaadjargon de ronde. Zo slaat iemand laten „slapen” op iemand vermoorden. Kk staat voor kanker, bedoeld als scheldwoord. Een doelwit werd aangeduid als „hond” of „hoerenzoon”.

Telefoons

Elke verdachte was „een onmisbare schakel in de criminele organisatie”, vindt het OM. De één schaduwde doelwitten, de ander regelde auto’s, weer een ander ritselde versleutelde telefoons of schuilplekken waar moordenaars zich konden verbergen.

Justitie leunt voor bewijs in de Marengo-zaak voor een belangrijk deel op uitgebreide verklaringen van kroongetuige Nabil B. Hij verkeerde in kringen van Taghi en heeft zelf bloed aan zijn handen. Omdat Nabil B. in zee ging met de recherche is de strafeis tegen hem gehalveerd, tot tien jaar cel.

De kroongetuige meldde zich in 2017 bij de politie. Die stap nam hij na de zogeheten vergismoord op 12 januari in datzelfde jaar op Hakim Changachi in Utrecht. De schutters, inmiddels veroordeeld tot jarenlange celstraffen, vergisten zich in hun doelwit. Nabil B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van de moord. Hij zou spijt hebben gekregen, ook omdat hij de familie van de per ongeluk vermoorde Changachi kent. Verder voelde Nabil B. zich bedreigd en zat hij in „een onmogelijke positie”, meldde het OM.

In de Marengo-zaak is voor justitie de andere grote pijler van bewijs een kolossale hoeveelheid ontsleutelde berichten. Misdadigers waanden zich op hun beveiligde telefoons onbespied en communiceerden onbekommerd over misdadige plannen. Recherchespecialisten kraakten later die telefoons en stuitten op een goudmijn aan belastende informatie. Dan gaat het bijvoorbeeld om gesprekken waarin misdadigers een liquidatie voorbereiden. Mede door talloze ontsleutelde berichten zijn afgelopen jaren tal van criminelen achter de tralies beland.

Peter R. de Vries

Met goede redenen valt het Marengoproces de meest beladen strafzaak ooit noemen. Niet alleen vanwege de ernstige verdenkingen aan het adres van vermeende drugsbendeleden, zeker ook vanwege tal van onthutsende ontwikkelingen rond het proces.

Allereerst zetten drie moorden de zaak op scherp. Zo werd in 2018 Reduan B. op zijn bedrijf in Amsterdam vermoord. Hij was de broer van kroongetuige Nabil B. Zeker zo groot was de schok toen advocaat Derk Wiersum in september 2019 in Amsterdam werd doodgeschoten. Hij was de raadsman van de kroongetuige. En een golf van ontzetting ging door Nederland toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli 2021 werd omgebracht in de hoofdstad. De Vries werkte als vertrouwensman van Nabil B.

Het vermoeden bestaat dat Taghi het brein is achter de drie liquidaties. Tegen Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, is in december 2023 ruim 26 jaar cel geëist wegens betrokkenheid bij de moord op advocaat Wiersum. Ridouan Taghi staat bekend als een man die tegenstanders uit de weg ruimt. Hoe dan ook veroorzaakten de drie moorden een ongekende onrust bij de familie van Nabil B. en onder advocaten en magistraten.

Geraffineerd

Hoe koosjer zijn advocaten? Houden ze hun rug recht als zware criminelen hen op intimiderende wijze tot strafbaar gedrag proberen te pressen? Die vragen speelden tijdens het Marengo-proces volop.

Tot veler verbijstering werd in april 2023 Inez Weski (69) opgepakt. De bekende advocaat was de raadsvrouw van Ridouan Taghi. Weski zou ongeoorloofd berichten van en naar haar cliënt hebben doorgestuurd. Ze zat wekenlang in de cel en werd geschorst als advocaat. Onduidelijk is of Weski zich moet verantwoorden voor een rechtbank.

Ontluisterend was ook de arrestatie van raadsman Youssef T. (41) in oktober 2021. Hij is een neef van hoofdverdachte Taghi en werkte als advocaat voor hem. Youssef T. smokkelde op diverse momenten tal van boodschappen van de drugsbaron de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught in en uit. Zo ging het over een plan waarbij Taghi zou worden bevrijd uit de EBI.

In 2023 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam de corrupte advocaat tot 5,5 jaar cel. Rechters hekelden zijn „zeer geraffineerde” werkwijze en stelden dat de raadsman zich schuldig maakte aan „ernstige ondermijning van de rechtsstaat”.

Vuurwerkbommen

Hoe betrouwbaar is kroongetuige Nabil B.? Hoofdverdachten Taghi en Razzouki noemden hem een „leugenaar”. Wat zeggen de duizenden onderschepte berichten tussen misdadigers precies? Dinsdag moet de rechtbank in Amsterdam het oordeel vellen. Waarschijnlijk is het Marengoboek nog niet dicht en volgt een hoger beroep.

Hoe het vonnis ook uitpakt, de cocaïnemaffia blijft actief. Veeg teken is bijvoorbeeld dat de recente golf van aanslagen met vuurwerkbommen bij woningen vaak gelinkt is aan drugshandel. In zijn in 2023 gepubliceerde boek ”De zaak Ridouan T.” toont criminoloog Hans Werdmölder zich niet bijster optimistisch. Hij beschrijft dat Nederland afgelopen decennia te maken kreeg met „gewelddadige ondernemers in harddrugs” en dat „intimidatie, corruptie en geweld” fors toenamen. Werdmölder betoogt dat de onderwereld „voor niets en niemand terugdeinst” en herinnert aan de vondst van martelcontainers in Brabant. „De misdaad heeft een zeer grote aantrekkingskracht op jeugdigen, vooral op jongeren uit grote migrantengezinnen in de grote steden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer