Rechercheurs vuurwerkramp voorgedragen voor ontslag
De politie Twente heeft twee rechercheurs van het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede onderzocht, voorgedragen voor ontslag. Het gaat om J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn.
Zij hebben tijdens het hoger beroep van de strafzaak tegen de directeuren van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks verklaard dat de politie met een tunnelvisie heeft gerechercheerd. De politie in Twente wil ze ontslaan op grond van ernstig plichtsverzuim en ongeschiktheid en onbekwaamheid voor de functie van politieambtenaar. Ze kunnen nog tegen dit voornemen voor ontslag bezwaar aantekenen. De politie wil verder geen toelichting geven.
Dinsdag besloot het gerechtshof in Arnhem nog dat de twee rechercheurs niet strafrechtelijk mogen worden vervolgd wegens meineed. G. Meijers, advocaat van SE Fireworks-directeur W. Pater, spande in 2003 een procedure aan omdat hij wilde dat het openbaar ministerie tot vervolging zou overgaan.
Tijdens het hoger beroep van de strafzaak tegen Pater en vuurwerkdirecteur R. Bakker in het voorjaar van 2003 pleegden de rechercheurs volgens Meijers meineed. De twee verklaarden toen dat de politie met een tunnelvisie had gerechercheerd door zich te veel te richten op de later vrijgesproken André de V. en dat een van de andere rechercheurs slordig zou zijn omgesprongen met bewijsmateriaal.
De aanklager deed hun verklaringen toentertijd af als absurde verzinsels. Meijers vond dat het OM het tweetal daarom moest vervolgen voor meineed, maar dat gebeurde niet.
Volgens het hof zijn de rechercheurs ervan overtuigd dat zij de waarheid spreken en ook altijd hebben gesproken. Mochten hun verklaringen toch bewijsbaar onjuist zijn, dan betekent dat niet dat de twee „(opzettelijk) onwaar of vals hebben gesproken”, constateerde het hof.
Kamerlid Vos van GroenLinks heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over het aangekondigde ontslag. Ze is zeer verbaasd. „Al meerdere malen is door verscheidene rechterlijke instanties erkend dat het juist zeer verdienstelijk is geweest dat de twee het lef hebben gehad om zich onafhankelijk op te stellen”, stelt Vos. „Ze hebben geweigerd eenzijdig bewijs te verzamelen tegen André de V., die in hoger geroep is vrijgesproken van het veroorzaken van de vuurwerkramp.”
Vos wil vooral van de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) weten of ze gezien de rechterlijke uitspraken vinden dat er van ontslag geen sprake kan zijn en dat de ontslagprocedure moet worden afgebroken.
De politievakorganisatie ACP, waarvan de twee rechercheurs lid zijn, wil nog niet op het ontslag ingaan. „We zijn de argumenten voor het voorgenomen ontslag nog aan het bekijken”, zegt ACP-voorzitter G. van de Kamp. „Verder zijn we nog in onderhandeling met het politiekorps, dus geven we in belang van onze leden nog geen commentaar.”