Politiek
Eventueel tankbataljon in Duitsland stationeren „ligt voor de hand”

Als Nederland een eigen tankbataljon zou krijgen, ligt het voor de hand die in Duitsland te stationeren, op 400 kilometer van Utrecht.

Redactie politiek
Een Duitse tank met Nederlandse bemanning oefent in de omgeving van Bergen-Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). beeld ANP, Evert-Jan Daniëls
Een Duitse tank met Nederlandse bemanning oefent in de omgeving van Bergen-Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). beeld ANP, Evert-Jan Daniëls

Dat schreven minister van Defensie Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat deze week aan de Tweede Kamer.

De Kamer had afgelopen zomer gevraagd om inzichtelijk te maken wat er nodig is om binnen de Duits-Nederlandse samenwerking een eigen tankbataljon op te richten. Nederland heeft geen eigen tanks meer, maar leaset er op dit moment achttien van Duitsland.

Een tankbataljon bestaat uit 44 tanks voor een operationele eenheid, aangevuld met 8 stuks voor opleiden en trainen en logistieke reserve. Ollongren en Van der Maat noemen het „op middellange termijn mogelijk en wenselijk” dat in een bataljon bemande en onbemande systemen „geïntegreerd optreden”; twee derde bemande gevechtstanks en een derde onbemande systemen.

De totale jaarlijkse kosten voor een tankbataljon liggen tussen de 260 en 315 miljoen euro, aldus de bewindslieden. Er zijn 350 voltijdseenheden aan personeel nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer