RD-actie
​Een mosterdzaadje gezaaid

Bij het zien van de foto’s denkt u: de jongen krijgt een speeltje in de hand gedrukt. Nee! Wat het ventje hier krijgt is een audiobijbel. Een MP3-speler waarop tientallen verhalen uit de kinderbijbel zijn ingesproken. Het apparaatje loopt op zonne-energie. In het zonovergoten Guinee-Bissau, waar vooral geluisterd wordt in plaats van gelezen, is zoiets goud waard.

De gehandicapte Carlos Bleita krijgt van Marianne van Helden (Stichting Kimon) een audiobijbel , met daarop verhalen uit de kinderbijbel ingesproken.  beeld Jaco Klamer
De gehandicapte Carlos Bleita krijgt van Marianne van Helden (Stichting Kimon) een audiobijbel , met daarop verhalen uit de kinderbijbel ingesproken. beeld Jaco Klamer

Eerst iets over de jongen, Carlos Bleita. Carlos lijdt aan een ernstige vorm van hydrocefalus. Zoals veel gehandicapte kinderen in dit West-Afrikaanse land werd Carlos gestraft voor zijn handicap in plaats van geholpen. Het ventje werd verborgen gehouden. Schaamte en vrees voor de omgeving brachten zijn moeder daartoe. Dat veranderde toen Gerda Klaver en Marianne van Helden (veldwerkers namens Stichting Kimon) hem ontdekten, hem in hun armen sloten en Carlos niet meer uit het oog verloren. Ze lieten zien dat de God van de Bijbel niet wil dat dit mensje wordt weggestopt als een dier!

Maar het was nog niet genoeg, want het Woord zelf moet gaan klinken in Carlos’ leventje. Daarom waren we die middag in het dorpje waar Carlos woont. Om hem zo’n audiobijbel in zijn knuistjes te stoppen. Reken maar dat ook broertjes en zusjes straks willen weten wat Carlos aan het luisteren is. En zijn moeder komt vast ook nieuwsgierig langs.

Toen ik dat zo voor me zag, kreeg het overdrachtsmomentje tussen Marianne en Carlos iets plechtigs. Hier werd het Evangelie in Carlos’ dorp achtergelaten! Een mosterdzaadje van Gods Koninkrijk gezaaid. Als de toverdokter zijn ritueel geprevel laat horen, of vanaf een minaret wordt opgeroepen tot gebed, klinkt vanuit Carlos’ hutje een tegenstem. De tegenstem van het Evangelie. Zo’n 700 audiobijbels ter waarde van 30.000 euro wil Marianne verspreiden. Zodat straks op ze-ven-hon-derd plaatsen in dat vergeten Guinee-Bissau het Evangelie klinkt!

U begrijpt: Marianne gunnen we die apparaatjes van harte. Helpt u mee zodat zij ze kan aanschaffen?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RD-actie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer