PolitiekVerkiezingen 2023
PVV in juichstemming na monsterzege

Dans, bier en dreunende muziek: de PVV is in een juichstemming na de klinkende zege woensdagavond.

Geert Wilders. beeld ANP, Remko de Waal
Geert Wilders. beeld ANP, Remko de Waal

Als om 21.00 uur de uitslag van de exitpoll bekend wordt, stijgt een luid gejuich op in café ’t Seepaardje in Scheveningen. De PVV kan rekenen op 35 zetels – 18 meer dan ze bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 haalde. De uitslag overtreft alle verwachtingen van de partijprominenten. Volgens een prognose van het ANP donderdagochtend maakt de partij zelfs kans op 37 zetels.

Rond 21.30 uur stapt voorman Geert Wilders naar voren, in het gedeelte van het café dat is gereserveerd voor de pers. „We zijn de grootste”, begint hij zijn betoog triomfantelijk. „De kiezer heeft gezegd: We zijn het zat. Maar die Nederlander heeft ook hoop. Dat mensen hun land weer terugkrijgen. Daar gaan wij voor zorgen. Wij zorgen ervoor dat de asieltsunami wordt beperkt. Dat de veiligheid weer op orde komt, dat de zorg weer op orde komt.”

„Dat we 35 zetels hebben, is een enorm compliment, maar ook een grote verantwoordelijkheid”, vervolgt Wilders. „Wij zullen ons best moeten doen om de hoop van de 2 miljoen mensen die op ons hebben gestemd niet te beschamen.”

De partijleider staat open voor samenwerking met andere partijen, zegt hij. „Dat betekent dat elke partij over zijn eigen schaduw heen moet springen, ook wij. We zullen oplossingen bieden, binnen de kaders van de grondwet. De Nederlander moet weer op één komen te staan.”

Rond 22.15 uur vindt Wilders het welletjes en verlaat hij het café. Fleur Agema, de nummer twee van de partij, blijft wel beschikbaar voor vragen. Zij laat desgevraagd weten graag zorgminister te willen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer