Bouwprofs zoekt niet naar de perfecte kandidaat
In de wereld van werving en selectie in de bouwsector heeft Bouwprofs B.V. deze eeuw langzaam een plek veroverd tussen de gevestigde orde.
Dat is de verdienste van Sipke Meindertsma, die bovendien niet te beroerd is om zelf de handen uit de mouwen te steken. „Ik ben bouw, ik leef bouw en ik eet bouw”, is het credo van de directeur, die gerust als extravert kan worden getypeerd. Met de vier labels Bouwselect, Bouwpartners, Bouwprofs Interim en Bouwprofs ZZP timmert Bouwprofs letterlijk en figuurlijk aan de weg. Daarbij wil Meindertsma het onderste uit de kan. „Uiteindelijk gaat het om resultaat.”
Dat de 56-jarige Fries nu aan het hoofd staat van een miljoenenbedrijf, lag niet in de lijn der verwachting. Meindertsma groeit op in een kleine boerderij in Vrouwenparochie, waar hij zijn vader en broers op de boerderij helpt met de koeien. Elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Zo leert Meindertsma de waarde van geld al vroeg kennen, iets waarvan hij tot op heden nog steeds profiteert: je geeft geen geld uit dat je niet hebt.Meindertsma zat in zijn jeugd niet graag in de schoolbanken, maar knokt zich op karakter van de mavo naar de universiteit. In die jaren vormde zijn sociale karakter zich ook. „Mijn vader leerde me vroeger goed omgaan met dieren, maar slecht met mensen. Door de opleiding andragogie, waarin je de opvoeding en vorming van volwassenen bestudeert, leerde ik omgaan met mensen.”
Een hoogleraar adviseert hem om voor een uitzendbureau aan de slag te gaan en dat advies volgt Meindertsma op. „Mensen koppelen aan bedrijven en blij maken, dat leek me geweldig”, zegt hij. Veel uitzendbureaus zien het niet zitten met de voor hun branche overgekwalificeerde student, maar bij MF in Stadskanaal is het wél raak.
„Ik weet nog dat ik daar met techneuten sprak, dat boeide me enorm. Zo spraken lassers en bankwerkers heel bevlogen over hun vak en daardoor werd ik ook enthousiast”, herinnert Meindertsma zich. Hij besluit lessen en cursussen te volgen om bepaalde basisvaardigheden ook onder de knie te krijgen. „Ik vind dat als je in een bepaald beroep bemiddelt, je daar ook iets van moet weten. Neem een stratenmaker. Als die met één millimeter verkeerd begint, eindigt hij aan het eind van de straat met tien centimeter verschil. Dan kan hij opnieuw beginnen.”
Vlak voor de eeuwwisseling besluiten Meindertsma en een compagnon om op eigen benen te staan. Het betekent de geboorte van het bedrijf Bouw & Civiel, dat na het afscheid van Meindertsma’s zakenpartner in 2003 verdergaat als Bouwselect en sinds 2016 onder Bouwprofs valt. Onder zijn leiding groeit het bedrijf uit tot een bepalende speler in de uitzend- en detacheringswereld van de bouw. „Een van mijn drijfveren is streven naar vrijheid. Hoe minder regels, hoe leuker ik het vind. Die houding past vrij goed bij de bouwwereld”, lacht hij.
Als je met de ondernemer praat, is het moeilijk om niet mee te gaan in zijn aanstekelijke enthousiasme. Met wilde armgebaren probeert hij situaties uit te beelden. Als hij het heeft over de groei die Bouwprofs doormaakt, schieten zijn armen de lucht in. „Behalve in Groningen zitten we ook in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Leeuwarden. We breiden langzaam uit en dat is een bewuste keuze. Ik heb in commerciële organisaties gewerkt waar omzet en groei de drijfveren zijn, maar ik vind het prettiger dat groei uit zichzelf ontstaat. Groei is voor mij een middel en geen doel.”
Dat groeien gaat samen met betrouwbaarheid, continuïteit en kwaliteit, zegt de Bouwprofsdirecteur over zijn bedrijf. Groot verschil met de werkwijze van de concurrentie is dat Bouwprofs niet voortdurend zoekt naar die ene perfecte kandidaat. „Ik kan daar wel honderd keer naar op zoek gaan, maar daar win ik de wereld niet mee. Waar ik wel succes mee heb is bij iedere kandidaat kijken naar waar hij of zij goed in is.”
Het imago van blonde haren en blauwe ogen is in de bouwsector inmiddels wel verdwenen, benadrukt hij. „Bij ons zijn alle nationaliteiten en talen wel vertegenwoordigd. En als dat werkt, is dat voor mij prima. Dat is het mooie aan de bouw: daarin wordt niet gekeken naar wie je bent, maar naar wat je kunt. Het gaat uiteindelijk om het resultaat. Of dat ons onderscheidt van de concurrentie? Honderd procent zeker weten.”
Wat de toekomst Bouwprofs zal brengen, durft Meindertsma niet te voorspellen. Hij kijkt graag naar de mogelijkheden en die ziet hij volop. „Qua marktkansen sta ik er positiever in dan een halfjaar geleden, toen ik me best wel even zorgen maakte om de terugval in de nieuwbouw. Als ik nu kijk naar bouwthema’s als verduurzaming en renovaties, dan is er genoeg te doen. Zo blijkt maar weer: de bouw is overal.”