Het aantal dodelijke slachtoffers van de bosbranden op het eiland Maui opgelopen tot 93, hebben de lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt. De branden zijn de dodelijkste in de Verenigde Staten in meer dan honderd jaar.
Van de 93 doden zijn er tot dusver twee geïdentificeerd. De verwachting is dat het dodental nog verder zal stijgen. „We willen dat mensen zich daarop voorbereiden”, zei Gouverneur Josh Green van Hawaï zaterdag tegen journalisten.
Het vuur, dat maandagmorgen nog altijd niet was geblust, legde de historische badplaats Lahaina grotendeels in de as. Meer dan 2200 gebouwen raakten beschadigd of verwoest en meer dan 850 hectare land brandde af. De Waiola-kerk, de oudste christelijke kerk op het eiland, en museum Baldwin Home zijn verloren gegaan.
Baldwin Home was het oudste huis op het eiland. Het werd rond 1834 gebruikt als zendingshuis. De Waiola-kerk, aangesloten bij de United Church of Christ, had net in mei haar 200-jarig bestaan gevierd. „Het is totaal onvoorstelbaar”, zei gemeentelid Anela Rosa zaterdag tegen de Amerikaanse krant USA Today. „De kerkzaal, het bijgebouw, alles is weg.”
Het Nederlands Dagblad meldde maandag dat er ook gevreesd wordt dat anglicaanse kerken, methodistenkerken en een boeddhistische tempel zwaar beschadigd of compleet verloren zijn. Kerken waarvan de gebouwen nog in functie zijn, schieten te hulp. De Kahului Baptist Church bijvoorbeeld opende een opvangcentrum, zorgde voor maaltijden en mobiele sanitaire voorzieningen, waar mensen zichzelf en hun kleding konden wassen.
Rabbijn Mendel Krasnjasnky meldde dat ook mensen uit zijn gemeenschap dakloos zijn geworden door de brand. In het Chabad-centrum konden zij en anderen terecht voor huisvesting, een koosjere maaltijd en een luisterend oor.
Volgens een voorlopige schatting van het Federal Emergency Management Agency (FEMA) zal wederopbouw van Lahaina zo’n 5,5 miljard dollar kosten (ruim 5 miljard euro).
In 2018 kwamen 85 mensen om het leven toen een bosbrand het stadje Paradise, in Californië, verwoestte. In 1918 eisten bosbranden in Minnesota en Wisconsin de levens van 453 mensen.
Elektriciteitsleidingen
Volgens juristen van drie Amerikaanse advocatenkantoren zijn de elektriciteitsleidingen op het Hawaïaanse eiland Maui mogelijk de veroorzaker van de hevige brand die de stad Lahaina in de as legde.
Terwijl nog steeds wordt gezocht naar de oorzaak van de dodelijke bosbrand op het eiland, sturen de advocaten experts naar Maui om de elektriciteitsleidingen op het eiland te onderzoeken als mogelijke ontstekingsbron.
De juristen zeggen dat ze bewijsmateriaal hebben verzameld, ooggetuigen hebben geïnterviewd en rapporten hebben bekeken die zouden aangeven dat een beschadigde elektriciteitsinfrastructuur van Hawaiian Electric Industries Inc. de brand zou hebben veroorzaakt.
In een e-mail zei een woordvoerder van dit bedrijf, de grootste leverancier van elektriciteit in de staat Hawaï, dat het geen informatie heeft over wat de brand had veroorzaakt. „Nadat de onmiddellijke noodsituatie voorbij is, zullen we samenwerken met de provincie en anderen om te onderzoeken wat er op Maui is gebeurd.”
Het onderzoek naar wat de gouverneur van Hawaï Josh Green beschreef als de grootste natuurramp ooit in de staat is omvangrijk. Het kan nog wel weken of maanden duren voordat een oorzaak van de branden officieel is vastgesteld.
Bijdragen
Amazon-oprichter Jeff Bezos en zijn verloofde Lauren Sanchez willen 100 miljoen dollar bijdragen aan herstelwerkzaamheden op Maui
Bezos en Sanches willen een fonds creëren om „Maui te helpen er weer bovenop te komen, nu en in de komende jaren”, meldde Sanchez in een bericht op Instagram. Verder zegt ze daarin „kapot” te zijn van de recente gebeurtenissen op het eiland. Bezos bezit bovendien een landgoed aan La Perouse Bay, op het zuidelijke puntje van Maui. Het is niet bekend of dat ook getroffen is.