Milieuclub: Overheid, grijp in bij inzameling statiegeld
De overheid moet ingrijpen nu bij lange na niet genoeg plastic flessen met statiegeld zijn opgehaald, zei milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) maandag.
Uit een rapportage van het Afval- fonds Verpakkingen kwam maandag naar voren dat 68 procent van de plastic flessen ingeleverd wordt, terwijl de wettelijke doelstelling is vastgelegd op 90 procent.
Het bedrijfsleven mag het geld houden als de consument het statiegeld niet terugkrijgt door flessen in te leveren, zegt RNB. De organisatie heeft berekend dat de bedrijven daardoor afgelopen jaar 84 miljoen euro extra hebben verdiend. „Dit geld zou het bedrijfsleven moeten afdragen aan de overheid”, zegt directeur Rob Buurman. De organisatie hoopt dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) dwangsommen gaat uitdelen.
Ook is de milieuorganisatie nog steeds kritisch over de regeling. Buurman: „Er zijn veel te weinig plekken waar de consument zijn of haar geld kan terugkrijgen en het statiegeldbedrag is te laag.” Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om flessen in te leveren bij de bioscoop of het pretpark. Op flessen van minder dan 1 liter zit 15 cent statiegeld. Voor grotere flessen geldt een statiegeldbedrag van 25 cent.
Dwangsom
De ILT had al verwacht dat in het eerste jaar het doel van 90 procent flesseninzameling nog niet zou worden gehaald. Maar het daadwerkelijke percentage ligt helaas wel fors lager dan ingeschat. De Inspectie gaat nu de oorzaken beoordelen waardoor het doel niet gehaald wordt. De ILT zegt dat er na die analyse vervolgstappen zullen komen. „Een last onder dwangsom is daarbij een optie.”
Het statiegeld op kleine plastic flessen werd op 1 juli 2021 ingevoerd. Hierdoor zijn in 2022 volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de helft minder kleine flessen in het zwerfafval gevonden dan in 2020. Het Afvalfonds Verpakkingen noemt het statiegeld daarom een effectieve manier om zwerfafval terug te dringen.