EconomieKwestie

Wat kan een starter doen om een duurzame woning te kopen?

Onze zoon is starter op de huizenmarkt. Hij wil graag een duurzame woning kopen. Maar zeker die huizen zijn vrijwel onbetaalbaar. Weet u hier een oplossing voor?

André van Luijk
3 August 2023 19:21Gewijzigd op 4 August 2023 14:17Leestijd 3 minuten
beeld RD
beeld RD

Ondanks de afkoelende woningmarkt zitten starters nog steeds in een lastige positie. De huizen die nog enigszins betaalbaar zijn, hebben vaak een slecht energielabel. Dit komt doordat de woningen met betere energielabels schaars zijn. Door de schok in de energieprijzen zijn veel kopers zich bewuster geworden van de energierekening die bij hun toekomstige woning hoort. Een label heeft daardoor nu al invloed op de verkoopbaarheid van de woning.

19543635.JPG
Hoe hoger het energielabel, hoe meer je straks kunt lenen.​ beeld ANP, Koen van Weel

Per 2024 gaat het energielabel ook effect hebben op de financierbaarheid van de woning. De zogeheten leenruimte is dan afhankelijk van het energielabel van een huis. Voor de aankoop van een woning met label E, F of G zal de leenruimte verkrappen. Voor nieuwbouwwoningen, die zeer energiezuinig zijn, zal de leenruimte juist ruimer zijn. Het verschil tussen het beste label en het slechtste label kan oplopen tot 50.000 euro.

In plaats van percentages is gekozen voor vaste bedragen. Huizen in een lagere prijsklasse worden hierdoor harder geraakt dan duurdere woningen. Een bedrag van 20.000 euro op een huis van 250.000 euro heeft een drukkend effect van 8 procent op de financiering. Op een woning van een miljoen heeft diezelfde 20.000 euro een drukkend effect van slechts 2 procent op de financiering.

Als je energiebesparende voorzieningen wilt meefinancieren, kan er tot 20.000 euro buiten beschouwing gelaten worden. Stel, je kunt 300.000 euro lenen en je gaat een huis met een label E, F of G verduurzamen. Je kunt dan 20.000 euro extra lenen. Het idee hierachter: huiseigenaren met een energiezuinige woning hebben lagere energielasten en houden dus meer geld over voor de hypotheeklasten. Dus hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt lenen.

Voor appartementen kunnen deze regels nadelig uitpakken. Zij zijn afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren om te verduurzamen. Dit zijn vaak lange trajecten. Je kunt niet eventjes je woning verduurzamen om je verkoopbaarheid te verbeteren. De courantheid van niet-duurzame appartementen gaat hier niet op vooruit.

Voor zoekers naar een koopwoning gaat het ingewikkelder worden. De standaardvraag is altijd: wat kan ik lenen? Het antwoord op die vraag gaat nu dus afhangen van welke woning je koopt. Daarbij hebben veel woningen wel een energielabel, maar een deel daarvan is afgegeven vóór 2021. Deze labels konden toen makkelijk worden aangevraagd, labels van ná die datum moeten echter aan strenge eisen voldoen. De kans is groot dat banken eisen gaan stellen aan de kwaliteit van het energielabel. Als starter kun je een huis kopen met een vóór 2021 afgegeven label D, maar volgens de huidige eisen zou dat weleens een label E kunnen zijn.

Conclusie: de steeds hogere eisen rond duurzaamheid maken het er niet makkelijker op in de zoektocht naar een woning, zeker niet voor starters.

De auteur is Master of Financial Planning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer