Waarom familie Oudendorp uit Opheusden gratis op vakantie kan
De familie Oudendorp uit Opheusden heeft het niet breed. Toch kan het gezin dit jaar op vakantie. Gratis. Een Schakeltje in het RD hielp daarbij.
Toen Michelle Oudendorp (36) onlangs op een zaterdagavond de Schakeltjes in het Reformatorisch Dagblad doorspitte, ging haar hart „vijf keer sneller kloppen”. In een van de mini-advertenties werd een gratis vakantiewoning aangeboden in een dorp in de buurt van Leerdam. Bedoeld voor een „gezin dat niet op vakantie kan”.
De Opheusdense moeder belde „met schroom” het in het Schakeltje vermelde telefoonnummer. Ze kreeg van de vrouw des huizes (zie: ”Mooi om mensen vakantiegevoel te geven”) te horen dat ze met haar gezin een week in juli kosteloos mag verblijven in het huis.
„Mijn man en ik konden het bijna niet geloven. Ik waardeer het enorm dat mensen uit reformatorische kring ons zo helpen. We mogen alles in het huis gebruiken. De Heere bestuurt alles, Hij staat overal boven. We hopen dat alles in Zijn gunst mag zijn.”
Briefjes
De volgende zondagochtend bracht het echtpaar uit Opheusden hun drie kinderen Ryan (11), Noralie (9) en Leah (4) op de hoogte van het heugelijke vakantienieuws.
„Ik had in een mand wat briefjes gestopt, en daaroverheen een theedoek gelegd. Onze dochter Noralie zei: „Jullie zijn echt raar aan het doen.” Zij pakte uiteindelijk het briefje waarop iets stond geschreven als: „Wij hopen D.V. 15 tot 22 juli op vakantie te gaan.” Haar ogen werden zo groot als schoteltjes. Ryan begon van blijheid te springen en riep: „We gaan op vakantie!” Ik zei: „Kijk maar uit dat je je benen niet breekt.””
Tot aan het moment van het belletje op zaterdagavond had de familie zich erop ingesteld dit jaar niet op vakantie te gaan. „Wij kunnen nu eenmaal niet zomaar een vakantiehuisje boeken.”
Kringloopwinkels
De Opheusdense familie zit bij krap bij kas, al benadrukt moeder Michelle Oudendorp „geen zielig verhaal” te willen ophangen. „We hebben nooit droog brood hoeven eten en zijn vaak door anderen geholpen.”
Vader Reinard Oudendorp (46) is arbeidsongeschikt verklaard en ontvangt een uitkering. Hij lijdt aan „een heftige vorm” van systemische sclerodemie, een reumatische aandoening, en aan APS, een bloedstollingsziekte. Ook heeft hij last van jicht.
Er zijn meer zorgen binnen het gezin. Zo kampt zoontje Ryan met autisme. En vergt de hoogbegaafdheid van Noralie aandacht. „Dat alles slurpt van ons vaak veel energie, al gaat het op dit moment heel goed met hen.”
Ondanks zijn ziekte probeert vader Oudendorp drie tot vijf ochtenden te werken als werkvoorbereider bij een aannemersbedrijf in Ochten. „Zijn ziekte is heel grillig. Soms kan hij wekenlang niet werken.” Moeder Oudendorp werkt als vrijwilliger één ochtend per week in zorgcentrum Anker in Kesteren. Ook is ze mantelzorger, voor zowel haar man als haar ouders.
Om financieel rond te komen, moet de familie „heel zuinig” leven, vertelt moeder Oudendorp. „Alles is zo duur geworden.” Ze struint kringloopwinkels af op zoek naar koopjes en herstelt zelf vaak kapotte kleding of schoeisel. „Je wordt creatief. Van bijvoorbeeld een oude lamp maak ik weer iets moois. Niemand ziet aan ons dat we weinig geld hebben te besteden.”
Het gezin kan nauwelijks financiële tegenvallers hebben, vertelt moeder Oudendorp. „We hopen maar dat onze auto, een Kia Rio, niet kapot gaat. Binnenkort moet ik weer naar de tandarts. Dat kan dan ook flink geld gaan kosten. We proberen in afhankelijkheid van de Heere te leven.”
Woningruil
Michelle Oudendorp hoopt dat meer mensen in reformatorische kring hun huizen ter beschikking stellen aan gezinnen met een kleine beurs. „We kennen meerdere families die er graag even tussenuit willen, maar dit om financiële redenen niet kunnen. Bedenk dat woningruil voor een arm gezin moeilijk kan zijn. Mensen durven niet te ruilen uit schaamte voor het gebrekkige interieur van hun woning.”
Ze verheugt zich op de komende trip naar het dorp nabij Leerdam. „We kunnen er even tussenuit, de sleur doorbreken en weer opladen. Ik vind het al heerlijk om in een andere tuinstoel in een andere tuin te zitten en naar een andere supermarkt te gaan. We gaan denk ik fietsen en omliggende plaatsen bezoeken. Met mijn dochters wil ik ook gaan snuffelen in kringloopwinkels.”
Fietsbel
De familie Oudendorp kon vorig jaar voor het eerst kosteloos een weekje bivakkeren in andermans woning, in een dorp in de Krimpenerwaard. Die trip viel hen eveneens via een Schakeltje in het RD ten deel. „De mensen die ons de woning aanboden, zeiden dat ze het zelf goed hebben en wat voor een ander wilden betekenen.”
Met plezier kijkt Michelle Oudendorp terug op de gratis vakantie van vorig jaar. „De familie die ons het huis aanbood, was heel relaxed. We mochten bijvoorbeeld de barbecue, de frituurpan en kruiden in de keukenkastjes gebruiken. Ook konden we gerust groenten uit de tuin halen, we mochten die zelfs meenemen naar huis. Onze kinderen mochten alle lectuur die er in de kast stond, lezen.”
De jongste dochter liet tijdens de vakantie een fietsje van de familie vallen, waardoor de fietsbel stukging. „Ik wil voorzichtig omspringen met andermans bezit, het is natuurlijk niet de bedoeling dat we de zaak slopen. Ik heb toen een nieuwe fietsbel gekocht en die erop gezet, maar de familie reageerde heel nuchter en zei dat dat echt niet had gehoeven.”
Schoon
Het is voor Michelle Oudendorp een „vanzelfsprekendheid” de ter beschikking gestelde woning spic en span achter te laten. „Het geeft mij een kick om alles heel goed schoon te maken. We hebben vorig jaar bijvoorbeeld het kippenhok grondig gereinigd.”
Als dankbetoon gaf de Opheusdense familie haar weldoeners een presentje. „We hebben 50 euro overgemaakt. We kunnen er niet over uit dat mensen zo hartelijk zijn.”