Buitenland
Europese leiders eren overleden paus emeritus Benedictus

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz eert de op zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden paus emeritus Benedictus XVI als een „bijzondere kerkleider” die de Rooms-Katholieke Kerk mede vorm heeft gegeven. De Franse president Emmanuel Macron prijst de voormalige kerkleider voor zijn inzet voor een „meer broederlijke wereld” en de Britse premier Rishi Sunak spreekt over „een groot theoloog”. Minister-president Giorgia Meloni van Italië omschrijft hem als „een groot man die de geschiedenis niet zal vergeten”.

ANP

„Als ‘Duitse’ paus was Benedictus XVI een bijzondere kerkleider voor velen, niet alleen voor dit land”, schrijft Scholz op Twitter. „De wereld heeft een belangrijk figuur van de katholieke kerk verloren, een argumentatieve persoonlijkheid en een slimme theoloog.”

Macron twittert: „Mijn gedachten zijn bij de katholieken van Frankrijk en de wereld, rouwend om het heengaan van zijn heiligheid Benedictus XVI, die met ziel en verstand streefde naar een meer broederlijke wereld.” Sunak laat weten bedroefd te zijn. „Hij was een groot theoloog wiens bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2010 een historisch moment was voor zowel katholieken als niet-katholieken in ons hele land. Mijn gedachten gaan uit naar de katholieken in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld.”

Meloni noemt Benedictus „een man van liefde voor de Heer die zijn leven in dienst stelde van de universele kerk en die met de geestelijke, culturele en intellectuele diepgang van zijn leerambt tot de harten en geesten van de mensen sprak en zal blijven spreken”. In een verklaring spreekt ze verder van „een christen, een herder, een theoloog: een groot man die de geschiedenis niet zal vergeten”.

De Russische president Vladimir Poetin roemt de overleden voormalig kerkvorst. „Benedictus XVI was een eminent geestelijke en staatsman, een overtuigd verdediger van traditionele christelijke waarden”, schrijft hij in een condoleancebericht aan paus Franciscus dat door het Kremlin is vrijgegeven.

De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus onder de naam Benedictus. Vanwege gezondheidsredenen trad hij af in 2013, de eerste paus die dat deed in circa zeshonderd jaar. Hij werd opgevolgd door paus Franciscus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer