Kinderartsen na overleg: geen extra maatregelen kinder-ic’s nodig
Het is voorlopig niet nodig om landelijk extra maatregelen te nemen op de afdelingen voor intensive care voor kinderen. Het is daar druk maar beheersbaar. Dat laat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weten na een overleg dat de universitaire ziekenhuizen dinsdag met elkaar hebben gehad. Voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde bevestigt de uitkomst.
De drukte in de ziekenhuizen komt onder meer door het RS-virus, een infectie aan de luchtwegen die elk jaar rondgaat in de koude maanden. Volwassen kunnen flink verkouden worden van het virus, maar bij baby’s kan het tot grote benauwdheid leiden. De griepgolf draagt ook bij aan de drukte.
Nederland heeft zeven kinder-ic’s, die deel uitmaken van de academische ziekenhuizen. Volgens het UMCG kunnen zij de drukte aan door goede samenwerking met algemene ziekenhuizen. Zo kan een kind dat genoeg is opgeknapt worden overgeplaatst van de ic naar een verpleegafdeling in een regulier ziekenhuis. Het Groningse academische ziekenhuis brengt 16- en 17-jarigen soms onder op ic’s voor volwassenen. „Dat zorgt voor extra lucht”, aldus een woordvoerder. Sommige planbare operaties, zoals orgaantransplantaties, kunnen worden uitgesteld.