Dit artikel is partnercontent.

partnercontent
Begeleider Bart (27): De zorg kan meer mannen goed gebruiken

Een gezellige werkdag op ‘zijn’ drukkerij, daar gaat intensief begeleider Bart van Zomeren (27) graag voor. Als zijn cliënten die hebben, dan hij ook. En andersom!

Sirjon Dienstencentrum
Sirjon Dienstencentrum

In de drukkerij van Siloah, op locatie De Dorsvloer in Bodegraven, geeft Bart leiding aan acht cliënten in de cluster intensieve begeleiding. Vanwege hun gedragsproblematiek (vooral autisme) en verstandelijke beperkingen hebben ze behoefte aan structuur en duidelijkheid. Die geeft Bart dan ook. „Als coördinator dagbesteding zorg ik voor de uitvoering van passend werk in De Drukkerij.” De bewoners genieten van deze activiteiten. „Tevreden klanten geven hen een gevoel van voldoening en eigenwaarde.”
Zelf vindt Bart het „leuk en waardevol” om juist voor zijn cliënten van betekenis te zijn. „Op de dagbesteding doe ik dat door werk te zoeken dat aansluit bij ieders mogelijkheden en behoeftes. Sommige cliënten klikken plantenkaartjes op stokjes, andere tellen er tien uit en weer andere kunnen het beide.”
Barts belangrijkste taak is de zorg voor zijn cliënten. „Met hen maak ik er een gezellige werkdag van. Bijvoorbeeld door een kort gesprekje of een geintje met elkaar. Maar ook door aan te voelen welke activiteit op dát moment bij elke cliënt aansluit.”
Bart heeft veel invloed op ieders stemming, weet hij. „Deze cliënten kunnen zich vaak niet goed uiten, maar ze voelen goed aan hoe hun begeleider in zijn vel zit. Als ik moe aan een dienst begin, reageren ze daar direct op. Het is dus heel belangrijk dat ik mij ervan bewust ben hoe ik mij voel.”
Daarnaast heeft Bart geleerd hoe hij op uitbarstingen moet reageren. „Dit werk heeft mij veel over mijzelf geleerd én mij gevormd.”

MANNELIJKE COLLEGA’S

De aanwezigheid van mannelijke collega’s op zijn afdeling vindt Bart prettig. „Vanwege de gesprekken die wij bijvoorbeeld over vaderschap of sport kunnen voeren. Maar ook wat werk betreft vind ik het fijn om, naast vrouwelijke ook mannelijke collega’s te hebben. En ze zorgen voor continuïteit: mannen werken gemiddeld meer uren dan vrouwen, ook structureel.” Wat hem betreft komen er dus mannen bij om de teams te versterken. „Tegen alle mannen die een betekenisvol beroep zoeken, zeg ik dus: kom over en help ons.”

Interesse? Zie

Dit artikel is partnercontent. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van het Reformatorisch Dagblad.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Advertorial

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer