Economie

Betonblokkenbedrijf mag niet herhaaldelijk naar LEGO verwijzen

Het Nederlandse bedrijf Betonblock mag voor het aanbieden van eigen producten op zijn website niet meer veelvuldig het woord ‘Lego’ gebruiken. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten in een rechtszaak van de Deense speelgoedfabrikant LEGO tegen de Noord-Hollandse verkoper van betonmallen.

25 April 2025 12:59Gewijzigd op 25 April 2025 13:28Leestijd 2 minuten

Betonblock gebruikt op zijn website nu herhaaldelijk het woord ‘Lego’ voor mallen voor betonblokken met noppen aan de bovenkant. Maar daarmee maakt Betonblock inbreuk op de LEGO-merken en de rechter oordeelt dat dit binnen twee werkdagen moet stoppen op straffe van een dwangsom. Die bedraagt 500 euro per dag dat het bedrijf dit niet nakomt, met een maximum van 50.000 euro.

De rechter stelt dat de branche waarin Betonblock opereert op afstand staat van het publiek waarop LEGO zich richt. De speelgoedfabrikant loopt dan ook geen risico dat klanten het bedrijf niet weten te vinden voor de aankoop van dozen met de bekende bouwsteentjes. Maar Betonblock haalt wel voordeel uit het gebruik van het woord ‘Lego’, door het gebruik daarvan in websitelinks en koptitels.

Die manier van werken door de onderneming kan „niet anders worden gezien dan dat zij in het kielzog van de LEGO-merken probeert te varen om van de aantrekkingskracht, de reputatie en het prestige ervan te profiteren”, aldus de rechter. Als gevolg daarvan was Betonblock bijvoorbeeld beter vindbaar voor potentiële klanten op Google.

Betonblock mag ‘Lego’ nog wel beperkt gebruiken om zijn producten te omschrijven. Om online beter vindbaar te zijn, kan het bedrijf bijvoorbeeld gebruikmaken van AdWords, het advertentieprogramma van Google waarmee bedrijven in de gesponsorde zoekresultaten verschijnen.

Het bedrijf beraadt zich nog op een hoger beroep, laat advocaat Jesse Hofhuis weten. „Om klanten die zoeken naar ‘betonnen legoblokken’ toch goed te blijven bedienen, blijven we gebruikmaken van AdWords, maar zullen we op de website voortaan onder andere de term ‘megablokken’ gaan hanteren”, zegt hij. „Dat de blokken sterk doen denken aan de bekende LEGO-stenen mogen de klanten er zelf bij bedenken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer