OpinieCommentaar
Stille Zaterdag zou best wat stiller mogen zijn
Volgens de kerkelijke kalender is het vandaag Stille Zaterdag. Maar wie denkt daaraan? Op deze dag, ingeklemd tussen Goede Vrijdag en Pasen, is het bepaald niet zo stil als de naam doet vermoeden. Het maatschappelijk leven draait gewoon door. Velen zijn vaak zelfs drukker dan op andere zaterdagen, want de paasinkopen moeten worden gedaan. Van stilte dus geen sprake.

Meer Opinie
Meer over
Commentaar
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?
Ook de kerk geeft geen bijzondere aandacht aan Stille Zaterdag. Er zijn geen diensten. Hooguit is er een paasuitvoering van een koor, die feitelijk een dag te vroeg is.
Eigenlijk is het beschamend dat kerk en maatschappij zo snel weer overgaan tot de orde van de dag. Op Goede Vrijdag staat de kerk stil bij de kruisdood van de Heere Jezus, het diepingrijpende keerpunt in de geschiedenis. Een dag later wordt iedere gedachte daaraan snel verdrongen door de zorgvuldigheden van het leven.
Na Zijn sterven is de Heere Jezus begraven. In het graf lag het eindpunt van Zijn weg van vernedering. De begrafenis is de bezegeling dat het volkomen offer tot verzoening van onze zonden is gebracht. Christus’ begrafenis en Zijn verblijf in het stille graf geven daarom alle aanleiding om daar apart en nadrukkelijk bij stil te staan.
De Vroege kerk deed dat ook. Daar was de Stille Zaterdag een dag van bezinning. Er werd teruggekeken op het lijden en sterven van Jezus Christus, in stilte gemediteerd over Zijn verblijf in het graf en over het naderend sterven van elk mens. Toch was die Stille Zaterdag niet alleen een droevige dag. Er was ook aandacht voor dat Christus het graf geheiligd had. Zodat het voor de gelovigen een rustplaats is waar ze kunnen wachten op de jongste dag en de eeuwige heerlijkheid.
Met de Reformatie zijn veel bijzondere gedenkdagen afgeschaft. Zeker Calvijn was er geen voorstander van deze gedenkdagen te houden. Luther dacht daar anders over. Zo hield hij op zaterdag 27 maart 1540, de zaterdag voor Pasen, een preek waarin hij de betekenis van de Stille Sabbat voor de Heere Jezus Zelf benadrukte. Hij zei: „Niemand heeft deze sabbat zo gehouden als de Zoon van God. Hij viert hem de hele dag en nacht door. Hij ligt de gehele nacht en ook de gehele dag in ’t graf en ook nog de volgende nacht. De dag heeft Hij geheel uitgehouden. Hij heeft gerust van Zijn zware arbeid. Als een voorbereiding op de eeuwige sabbat.”
Misschien is het toch goed om nog eens na te denken over de invulling van deze zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen. Dat kan persoonlijk door de agenda leeg te vegen en te houden. Dat kan kerkelijk door een dienst te beleggen waarin de bijzondere betekenis van het verblijf van de Heere Jezus in het graf wordt overdacht.