Kerk & religievoorjaarsvergadering

Cgk-Ouderkerk trekt zich terug „tot op randen van classis”

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Ouderkerk aan de Amstel wil volledig christelijk gereformeerd blijven, maar trekt zich in de huidige omstandigheden wel „terug tot op de randen van de classis Amsterdam”.

24 March 2023 15:59Gewijzigd op 27 March 2023 11:43
CGK Ouderkerk aan de Amstel. beeld Matthijs van Gent
CGK Ouderkerk aan de Amstel. beeld Matthijs van Gent

Dat bleek donderdag op de voorjaarsvergadering van de classis Amsterdam, gehouden in kerkgebouw De Bron in Amsterdam. Ouderkerk gaat „haar deelname aan classisvergaderingen en haar correspondentie met de classiskerken terugbrengen tot het hoogstnoodzakelijke, in afwachting van besluitvorming door de generale synode in 2024”, zo schreef de gemeente al in december aan de classis. Ambtsdragers uit Ouderkerk zullen daarom tot de generale synode „geen kerkvisitatie uitvoeren en geen zitting nemen in classicale commissies of in het moderamen van de classis”.

Feitelijk betekent dit dat de gemeente „zich terugtrekt tot op de randen van de classis”, zegt ds. W.J. van Gent (Ouderkerk) in een toelichting. „Wij hebben de classis ook geschreven dat onze gemeente niet verantwoordelijk gehouden wil worden voor het besluit van de classis Amsterdam van 6 oktober 2022 om de gemeente van Hilversum niet te vermanen vanwege het bevestigen van vrouwen in het bijzondere ambt”.

De predikant beseft dat het innemen van zo’n positie eigenlijk onmogelijk is. „In ons kerkrecht zijn er maar twee opties: of je conformeert je aan een bij meerderheid genomen besluit of je gaat in appel. Het probleem in de classis Amsterdam is echter dat wij al in appel zijn gegaan én van de particuliere synode West gelijk hebben gekregen. Maar de classis legt dit naast zich neer. Voor ons is de normale kerkelijke weg dus doodgelopen.”

Vandaar dat „je de besluiten die Ouderkerk aan de Amstel nam eigenlijk moet zien als een noodkreet”, zegt ds. Van Gent. „Daarom hebben we bovendien, samen met de cgk’s van Nunspeet (Dorpskerk en Oenenburgkerk) en Urk (Maranatha), een brief geschreven aan de particuliere synode van het Westen, als een soort roep om hulp. Daarin schrijven wij dat het feit dat onze classis niet bereid is om besluiten van de particuliere synode uit te voeren, onzes inziens independentisme genoemd moet worden. Ook stellen wij in deze brief de vraag of een dergelijke manier van handelen eigenlijk niet een „breken met het kerkverband” betekent.”

Over de besluiten van Ouderkerk is op de classisvergadering van donderdag „in alle openheid gesproken”, zegt de scriba van het moderamen, ds. C. de Jong (Huizen), desgevraagd. „Ook weer niet héél lang, omdat we wisten dat we ’s avonds nog in gesprek zouden gaan over het synodale rapport over kerk-zijn. Dat was trouwens een goed gesprek, waarin we van hart tot hart hebben gesproken, niet over wat ons scheidt, maar juist over wat ons bindt.”

De stap die Ouderkerk gezet heeft, „riep ter vergadering wel vragen op”, zegt ds. De Jong. „Tegelijk proef ik gelukkig ook nog altijd een houding van zoeken naar elkaar, van onderling respect.”

Naarden

Op verzoek van de gemeente Naarden, die erg klein is geworden, besloot de classis dat Naarden ophoudt een zelfstandige gemeente te zijn en een afdeling wordt van Ouderkerk aan de Amstel. Ds. De Jong: „Als preekplaats blijft Naarden dus open. Ook de dienstdoende ambtsdragers, één ouderling en één diaken, blijven in hun ambt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer