Classis Amsterdam „verlegen” met besluit CGK-synode over vrouw
De classis Amsterdam, die donderdag vergaderde, is „verlegen met de besluiten van de generale synode over vrouwen in het ambt” en besloot daarom de gemeente Hilversum, die vrouwen in het ambt heeft, niet te vermanen.
Dat zegt desgevraagd ds. N. C. Smits (Purmerend), scriba van de classis. De classis besloot donderdag verder om „gezamenlijk in beroep te gaan” tegen een uitspraak die de particuliere synode van het Westen in juni deed. Die sprak toen uit dat „overeenkomstig het vigerende kerkrecht, de cgk van Hilversum dringend aangesproken dient te worden op het feit dat zij bewust afwijkt van de synodale uitspraken.”
Ds. Smits, die binnenkort intrede doet in Papendrecht: „Als classis zijn wij erg verlegen met het besluit van de generale synode en de uitspraak van de particuliere synode. Ja, we moeten vermanen, maar een meerderheid van de classis kan dit in geweten niet doen. Daarom gaan we volgens de kerkelijke weg in appel en dienen revisieverzoeken in.”
In de classis Amsterdam zijn naast Hilversum nog vijf andere gemeenten met vrouwen in het ambt, te weten Almere, Amsterdam-Amstel, Amsterdam-De Bron, Amsterdam-Via Nova en Zaandam.
De gemeente Ouderkerk aan de Amstel deed donderdag het voorstel Hilversum juist wel te vermanen en dat vermaan via een bijzondere kerkvisitatie aan de gemeente over te brengen. Dat voorstel werd met overgrote meerderheid weggestemd.
Daarop gaf ds. W. J. van Gent aan dat zijn gemeente dit besluit „niet kan dragen” en dat zij „zich gaat beraden op haar positie binnen de classis.” Het kerkrecht „is binnen onze classis niet veilig”, zegt ds. Van Gent desgevraagd. „Nu breekt niet slechts één gemeente, maar breekt een hele classis de orde van de kerk. Dat gaat heel ver. Dat overstijgt de discussie over vrouw en ambt.”
Ook de classis Middelburg, waarin op dit moment nog geen gemeenten zijn met vrouwen in het ambt, vergaderde donderdag. Deze classis „gaat in het voorjaar uitvoeriger spreken over kerk-zijn en over hoe onze houding moet zijn ten opzichte van kerkelijke besluiten”, zegt scriba ds. A. D. Fokkema (Kerkwerve).