Grote onrust over wetsvoorstel in Israël dat evangelisatie wil verbieden
Onder christenen en Messiasbelijdende Joden in Israël is de laatste week grote onrust ontstaan over een wetsvoorstel dat twee ultraorthodoxe leden van de Knesset hebben ingediend. Hierin willen zij alle vormen van evangelisatie in het land verbieden, op straffe van een of twee jaar cel.
Dat schreef Joel C. Rosenberg zondag op de site All Israel News. „Terwijl Palmzondag en Pasen naderen –de twee heiligste dagen op de kalender voor hen die Jezus volgen als zowel God als Messias– hebben twee leden van de Knesset, het Israëlische parlement, vorige week een wetsvoorstel gedaan dat elke poging om mensen over Jezus te vertellen wil verbieden”, aldus de hoofdredacteur van All Israel News. „Overtreders wacht gevangenisstraf.”
Zaterdagavond kwamen vertegenwoordigers van Messiasbelijdende gemeenten in Israël bij elkaar om het wetsvoorstel te bespreken. „Als dit voorstel er doorkomt, zou het vreselijk zijn”, liet een betrokkene maandagmorgen weten. „Er is grote onrust hier, en er is opgeroepen tot gebed.” Zondag hebben de vertegenwoordigers van de Messiaanse gemeenten een brief naar hun contacten gestuurd met de oproep vooralsnog voorzichtigheid te betrachten.
Het voorstel (zie ”Wetsvoorstel”) is ingediend door Moshe Gafni en Yaakov Asher, beiden lid van de ultraorthodoxe partij United Torah Judaism (UTJ). De 70-jarige Gafni doet al sinds 1999 pogingen om een dergelijk wetsvoorstel erdoor te krijgen, tot nu toe zonder resultaat. „Premier Netanyahu en Likud verwierpen dergelijke inperkingen van vrijheden”, schrijft Rosenberg op zijn site. „Bovendien heeft Netanyahu zich de afgelopen drie decennia laten kennen als een groot vriend van evangelicale christenen.”
Niet uitgesloten is echter dat het voorstel in de huidige politieke constellatie wél kans van slagen maakt, tekende Rosenberg op uit de mond van evangelicale en Messiaans-Joodse leiders. „De huidige coalitie bestaat uit een groot aantal orthodoxe en ultraorthodoxe leden. Zij maken zich erg sterk voor wetten die met hun theologische wereldbeeld in overeenstemming zijn – en Netanyahu is op tal van terreinen van hen afhankelijk.”
Zou het wetsvoorstel door de 120 leden tellende Knesset worden aangenomen, dan rest tegenstanders nog de gang naar het hooggerechtshof. Maar ook die route lijkt onzeker te worden, schrijft Rosenberg. Als het –zeer omstreden– plan van de regering om uitspraken van het hof met een meerderheid van slechts 61 stemmen te kunnen overrulen, werkelijkheid wordt, brengt dit de rechten van alle minderheden in het land ernstig in gevaar. „Inclusief die van religieuze minderheden, waaronder volgelingen van Jezus.”