Cultuur & boeken

Tweede Wereldoorlog

„Verschrikkelijk, verschrikkelijk, ik moet sterven, en waarvoor! Wat heb ik eigenlijk voor slechts gedaan?” schreef Dirkmaat in zijn laatste brief

De grootvader van Frances Sanders stierf in 1943 onder de guillotine. De Nederlandse koopman was in Oostenrijk bezig geweest met ongeoorloofde handel. De nazi’s wilden een voorbeeld stellen.

leespaspoort

„Lezen is voor mij de ultieme ontspanning”

In deze rubriek deelt Daniëlle Heerens –bekend van Instagramaccount Leeslievelings– haar boektips. Daarnaast interviewt ze een enthousiaste lezer.

tweede wereldoorlog

Martine Letterie schrijft kinderboek over gereformeerd domineesgezin uit Amersfoort: „Ze gaan voelen als familie”

Toen Martine Letterie over het Amersfoortse domineesgezin Rijper hoorde, wist ze al snel dat de gezinsleden de personages in haar nieuwe boek zouden worden. „Zo’n soort verhaal, over het verzet uit gereformeerde hoek, had ik nog niet eerder verteld.”

Tweede Wereldoorlog

Wageninger Kees Mulder roeide geallieerde piloten de Rijn over

Al direct na de Duitse inval in 1940 besloot Kees Mulder uit Wageningen zich te verzetten tegen de overheersers. Vijf jaar later was hij getuige van de uitwerking van de capitulatievoorwaarden in Hotel de Wereld. Evertjan van Roekel beschrijft in ”De Rode Pimpernel”  hoe het Scheve Kees in oorlogstijd verging.

Tweede Wereldoorlog

Graphic novels geven indringend beeld van de Tweede Wereldoorlog

Graphic novels winnen aan kwaliteit en populariteit. Wat voegen ze toe als het gaat om de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog?