energiezuinig

Hoe duurzaam is het huis van een journalist duurzaamheid?

Als je een journalist bent die schrijft over duurzaamheid, moet je zelf natuurlijk je beste beentje voorzetten. Inmiddels woon ik zo’n twee jaar in een nieuwe energiezuinige woning, die ik samen met mijn ouders liet bouwen. Een terugblik op het bouwproces met twee tops en twee tips.

natuurnieuws

Slangenschimmel ontdekt

Onderzoekers hebben de slangenschimmel Ophidiomyces ophiodiicola ontdekt bij twee ringslangen in het Naardermeer, een natuurgebied bij Bussum. Dat schrijven ze in het Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift. De schimmel veroorzaakt een huidziekte, soms met dodelijke gevolgen.

In beeld

Airco’s geen overbodige luxe in Hong Kong

Als mosselen aan een paal in zee. Zo lijken de aircokastjes wel aan flats in Hong Kong te kleven.

Broedvogels

Specht doet het goed, tapuit gaat achteruit

Moeras- en bosvogels doen het goed, vogels van duin en heide –zoals tapuiten– gaan juist achteruit. Het grootste zorgenkindje is echter de boerenlandvogel.

Natuurnieuws

Zeldzaam hertje geboren in AquaZoo in Leeuwarden

In AquaZoo in Leeuwarden is vorige week een uiterst zeldzaam hertje geboren, meldt het dierenpark. Het gaat om een Pater Davidshert. De diersoort is in het wild uitgestorven en alleen nog te zien in dierenparken en natuurreservaten.

Klimaatrapportage

Verplicht duurzaamheidsverslag voor bedrijven: papieren tijger of gamechanger?

Grote bedrijven moeten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. In 2026 zijn ook mkb-bedrijven aan de beurt.

Duurzaamheid en religie

Duurzame levensstijl hangt niet af van kerkverband

Naar welke kerk iemand zondags gaat, zegt niet veel over hoe hij aankijkt tegen duurzaamheid. Of iemand zich vooral als rentmeester over de natuur ziet, of als heerser, maakt wel uit.

natuurnieuws

Wolf heeft maar klein gaatje nodig

De wolf heeft maar een klein gaatje nodig om een raster te passeren, blijkt uit een video van boswachter Frank Theunissen.

wandeling

Kwintelooijse conditie

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt natuurgebied Kwintelooijen. Vroeger was het een zandafgraving. En in de prehistorie leefden er mensen. Nu vraagt het gebied om conditie, maar het biedt ook een mooi uitzicht.

Natuur

In het Kokoswoud is het door een lichtgevende paddenstoel nooit donker

Na de eerste drie woorden op deze aarde –„Daar zij licht”– duurde het nog duizenden jaren voordat de mens in staat was om zonder vuur zelf licht te maken. Behalve het licht van hemellichamen, brandende fakkels en elektrische lampen zijn er ook tientallen planten en dieren die licht produceren. Welkom in de wereld van de bioluminescentie.

wandeling

Links langs de Kromme Rijn

Contrastrijk is de eerste etappe van het Utrechtpad zeker. Eerst loop je tussen keurige kantoormensen, daarna tussen wandelaars met modderschoenen. En de omgeving verandert van stenig in groen.

natuurnieuws

Wormsalamander voedt jongen met vette melk

Niet alleen zoogdieren, ook geringde wormsalamanders voeden hun jongen met melk.

buiten

Natuurgebied Oranjezon: langs kadavers en paardenvijgen

In natuurgebied Oranjezon –dat zijn naam dankt aan de prinsen van Oranje– kunnen bezoekers kennismaken met het afbraakproces van een kadaver. En er groeit een zeldzaam plantje: de parnassia.

Klimaatverandering

„Loeiende sirenes” door opwarming in 2023

Het jaar 2023 gaat de boeken in als het warmste jaar ooit. De temperatuur lag zo’n 1,45 graad boven het gemiddelde van 1850-1900. „We luiden de alarmbel.”

Natuurrechten

„Waar haalt de mens het recht vandaan de natuur te vernielen?”

De Romeinse keizer Caligula wilde aan het begin van onze jaartelling zijn paard tot consul verheffen. Zijn voorstel toont volgens sommige historici aan dat de excentrieke keizer krankzinnig was. Valt de huidige trend om de natuur rechten te verlenen in dezelfde categorie?

Nieuws in beeld

Nieuwe broedvogels in Nederland

De vogelstand in Nederland gaat helaas hard achteruit. Het is algemeen bekend dat veel vogelsoorten verdwijnen. Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Regelmatig verschijnen nieuwe soorten, die eerder niet in ons land broedden.

Natuurnieuws

Zeldzame zwartkoprietzanger bij Rhenen trekt ruim 800 vogelaars

De verrichtingen van een oehoepaar in Overijssel zijn sinds begin maart te volgen via de webcams van Beleef de Lente. Het derde ei is inmiddels gelegd. Sinds 2012 broeden oehoes op deze locatie, met wisselend succes.

Week van de Schepping

Brakelse Anneke Bouman: Kringloopwinkelen moet je leren

Ieder artikel dat ze tweedehands koopt, hoeft voor Anneke Bouman niet nieuw geproduceerd te worden.

wandeling

Het Hazepad kiezen bij de IJssel

De wassende IJssel vraagt ruimte, en neemt die ook. Zelfs achter de hoge IJsseldijk bij Diepenveen komt het kwelwater omhoog. En blokkeert de wandelaar zijn pad. Echt kwelwater dus.

Week van de Schepping

„De Bijbel schat de waarde van relaties veel hoger in dan die van bezit”

Toen ze net waren getrouwd, kochten Joop (38) en Liselot (40) Zuur veel tweedehands omdat ze niet veel te besteden hadden. Dat doet het echtpaar uit Houten nog altijd, ook al is de financiële noodzaak allang verdwenen. „De Bijbel moedigt zo’n levensstijl aan.”

week van de schepping

Colombiaan Willian (62) leeft van wat anderen weggooien

Genieten van genoeg is een toekomstdroom voor de meer dan 18 miljoen Colombianen die in extreme armoede leven. Afvalinzamelaar Willian Orlando Vasquez maakt daarom het beste van weinig.