gezondheidsnieuws

Vrouw als arts: sterfte lager

Een vrouw als arts zorgt voor lagere sterftepercentages en minder heropnames in ziekenhuizen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vrouwelijke patiënten profiteren er het meeste van: 8,15 procent sterfte bij behandeling door een vrouw versus 8,38 procent als een man hen medisch begeleidde. Een significant verschil, aldus de onderzoekers. Bij de mannelijke patiënten was er ook verschil, maar kleiner: 10,15 versus 10,23 procent. Dezelfde trends waren aantoonbaar bij heropnames.

Interventieradiologie

Tumor te lijf met radioactieve bolletjes

De interventieradiologie bestaat zestig jaar. Toch weten veel mensen –zelfs geneeskundestudenten– niet wat dit vakgebied inhoudt. „Die onbekendheid kost levens.”

Arts en werk

De diagnose vraagt zorgvuldigheid

Omdat wij binnen de radiologie vaak voorinformatie krijgen over een nieuwe patiënt, bestaat de neiging om je ook te richten op wat anderen denken over de diagnose. Toch is het belangrijk zelf nauwkeurig te overwegen wat de juiste stappen zijn in het diagnostisch traject. Dit geeft ook uitdaging aan het vak en prikkelt de geest.

gezondheidsnieuws

Zuurstof laadt batterij in pacemaker op

Batterijen in medische implantaten zoals pacemakers gaan vijf tot tien jaar mee. Vervanging van de batterij betekent een operatie om een nieuw implantaat te plaatsen. Chinese onderzoekers werken nu aan een implanteerbare batterij die kan worden opgeladen door zuurstof uit bloed. De eerste testen met ratten lijken succesvol.

Spraakherkenning

Software die consult samenvat bespaart huisarts tijd en energie

Twee ondernemers ontwikkelden software die de administratielast van de huisarts moet verlichten. „Aan het eind van een spreekuur ben ik minder vermoeid.”

Kinderziekten

Medici luiden de noodklok over dalende vaccinatiegraad: „Schokkend dat kinkhoest en mazelen nog voorkomen”

Kinkhoest en mazelen grijpen om zich heen, terwijl de vaccinatiegraad daalt. Een vaccinatiecampagne moet mensen aan het denken zetten.

Paardentherapie

Kan een paard iemand met PTSS helpen weer een plek in de maatschappij te vinden?

Therapie met dieren zou helend werken bij PTSS. Een project van de Universiteit Utrecht met paarden en getraumatiseerde oorlogsveteranen onderzoekt of dit daadwerkelijk zo is.

Arts en werk

Sterft er nog iemand zonder sedatie?

„Sterft er vandaag nog iemand zonder sedatie?” Die vraag stelde een predikant tijdens een ontmoetingsavond voor ambtsdragers. Ik had wat verteld over het medische beleid in de laatste levensfase en de optie van palliatieve sedatie benoemd. In reactie daarop deelde de predikant zijn persoonlijke ervaringen mee. Bij bijna elk sterfbed waar hij kwam, werd sedatie toegepast.

Kraamzorg

Die typisch Nederlandse kraamzorg staat onder druk. „Baby’s komen nog steeds zonder gebruiksaanwijzing”

Wie in Nederland een baby krijgt, heeft recht op kraamzorg aan huis. Maar het stelsel staat door personeelstekorten onder druk. Is deze zorg aan huis ook in de toekomst overeind te houden?

gezondheidsnieuws

Microplastics verhogen risico op hartinfarct

Dagelijks een glas frisdrank gezoet met fructosesiroop, een veelgebruikt zoetmiddel, geeft bij vrouwen een 2 procent hoger risico op een te hoog gehalte aan testosteron, het mannelijk geslachtshormoon, aldus onderzoekers van Maastricht UMC+. Een te hoog testosterongehalte kan leiden tot puistjes en overbeharing.

Baarmoederaandoening

Connie Rees: Laat je behandelen als je adenomyose vermoedt en je een kinderwens hebt

Hevig bloedverlies en veel pijn tijdens de menstruatie kunnen wijzen op adenomyose, een aandoening van de baarmoeder. „Laat je behandelen als je een kinderwens hebt.”

Smaakstoffen in voedsel

Giftige stoffen in rookaroma; kun je beter geen rookworst meer eten?

Rookaroma’s in onder meer rookworst kunnen je DNA beschadigen. Kun je de worsten nog wel veilig eten?

arts en werk

Als de reanimatie anders afloopt dan gehoopt

De intensivecareafdeling is mijn vaste plek voor consulten. Ik word gebeld over een 61-jarige man. Tot op heden was hij kerngezond. Gisteravond kreeg hij een hartstilstand. Omstanders hebben hem gereanimeerd. Nu, 36 uur later, wordt hij niet wakker. Aan mij de taak om iets te zeggen over zijn herstelkansen.

Vaccinatie

School mag vragen of kind is ingeënt, maar ouders hoeven niets te antwoorden

Diederik van Dijk ziet in de samenleving een bepaalde beweging ontstaan. „Het is een nieuwe stap als een school gaat vragen of een kind is ingeënt. Wij maken ons daar wel zorgen over. Maar de school heeft de vrijheid om zo’n vraag vrijblijvend te stellen.”

Cholesterol

Ei gezonder dan gedacht

Het eten van eieren is gezonder dan gedacht. Het zorgt namelijk niet voor een verhoogd cholesterolgehalte, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap

Nieuw platform geeft advies over juiste medicijndosis voor zwangere vrouw

Van de meeste medicijnen is onbekend welke dosering zwangere vrouwen het beste kunnen krijgen. Een nieuw platform moet daar verandering in brengen.

Kindermishandeling

Wat ouders bezielt om hun kind ziek te maken

Elf jaar cel kreeg Sarah V. (37) uit Bunnik vorige week opgelegd voor het vergiftigen van haar pasgeboren baby. Hoewel zeldzaam, komt het vaker voor dat ouders hun kind ziek maken. Wat bezielt hen om dit te doen?

gezondheidsnieuws

Aardbeien zitten vol PFAS

Het gebruik van pesticiden met PFAS is de laatste tien jaar enorm toegenomen, meldt het Europese Pesticiden Action Network (PAN). Van fruit geteeld in de EU bevat 20 procent residu van minstens één PFAS-soort. Aardbeien, perziken en abrikozen scoren het slechtst met drie tot vier soorten PFAS per vrucht. Groenten doen het wat beter. Gemiddeld 12 procent bevat residuen. Het slechtst scoren witlof (42 procent), komkommers (30 procent) en paprika’s (27 procent).

Mazelen

Biblebelt loopt extra risico op uitbraak mazelen, waarschuwen experts

In Eindhoven bleken onlangs vijftien mensen mazelen te hebben. Het risico is levensgroot dat het virus ook in de Biblebelt toeslaat, waar de vaccinatiegraad relatief laag is.

angio-oedeem

Geen pijnlijke zwelling meer na gentherapie

Charles Picavet (51) uit Amsterdam heeft hereditair angio-oedeem. Daarbij ontstaan plotseling zwellingen in de keel, darmen of een ander lichaamsdeel. Als vijfde patiënt ter wereld krijgt hij in 2022 gentherapie tegen de aandoening. Sindsdien is hij klachtenvrij.

Gezondheid

Peuter snoept van oma’s medicijnen en belandt in het ziekenhuis

Wees alert op stuipen, coma of overlijden, waarschuwde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) altijd als je het vroeger belde om te overleggen over een peuter of kleuter die per ongeluk medicatie van een volwassene had ingenomen. Meestal gaf het centrum het advies de maag te spoelen en het kind actieve kool te laten eten.