Jeugboekenprijsen

Nominaties christelijke jeugdboekenprijzen bekendgemaakt

De nominaties voor de beste christelijke kinder- en jeugdboeken van 2024 zijn vrijdagmiddag bekendgemaakt. Twaalf titels dingen mee naar Het Hoogste Woord of de Eigenwijsprijs.

Dorestad

Wijk bij Duurstede wacht nog altijd op een museum over Dorestad

In Wijk bij Duurstede is niet veel meer te zien van het oude Dorestad. Maar een museum over het roemruchte verleden is er nog steeds niet.

Kosmos

Journalistieke autobiografie van Govert Schilling biedt vooral oud nieuws

Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat bijna met pensioen.  De bundel ”Nieuws uit de kosmos” geeft een beeld van het astronomische onderzoek van de afgelopen veertig jaar.

Literatuur

Rob van Essen verkent in nieuwe roman de grenzen van de tijd

Schrijver Rob van Essen verkent in zijn roman ”Ik kom hier nog op terug” de grenzen van de tijd. De lezer moet oppassen dat hij niet verdwaalt.

Interview Lale Gül

Lale Gül: Ik zou soms best willen dat ik het kon, gelovig zijn

Het tweede boek van Lale Gül is verschenen: ”Ik ben vrij”. Wat doet het met een mens om zó veel succes te hebben en tegelijkertijd zó afgewezen en bedreigd te worden?

Boekenbeurs Turijn

Nederland in 2025 gastland op de Internationale Boekenbeurs van Turijn

Nederland is in 2025 gastland op de grootste boekenbeurs van Italië.

taal

Taal: De nodige gebruikssporen, hoe nodig zijn die?

In het inleidende gedeelte van een interview met Pieter Moens (RDMagazine 26-04) stond deze zin: „Het meubel kent de nodige gebruikssporen en moet nodig vervangen worden, zo verontschuldigt het echtpaar zich.”

schoonheid

Het sprookje in de sloppen zien

Kunstenaar zijn is een gevaarlijk beroep – de meeste artiesten overleven het niet. Ze worden geboren met het palet in de hand en gaan al voortbrengend ten onder.

Cultuur & boeken

Mark Verweij is geboeid door (innerlijke) conflicten

Thrillers en detectives leest Mark Verweij niet. Maar hij vindt het wel belangrijk dat een boek spannend en verrassend is. Ingewikkelde verhaallijnen en plotwendingen houden hem bij de les, anders haakt hij af.

Cultuur & boeken

Schoonheid: prenten bij Hemelvaart

Martin de Heer (1976) is leerkracht en tekenaar en woont in Sliedrecht. De teksten bij de prenten zijn van de ”prins der predikers” C.H. Spurgeon (1834-1892), overgenomen van de website charlesspurgeon.nl.

Woke

Filosoof Cees Zweistra: Vrijheid kan niet zonder verantwoordelijkheid

Woke en antiwoke botsen in onze samenleving stevig met elkaar. Filosoof Cees Zweistra wijst in zijn essay ”Woke theater” op een uitweg uit dit „schijngevecht”.

Cyberveiligheid

Huib Modderkolk belicht de zwarte kanten van moderne technologie

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk weet alles van de gevaren van moderne technologie. Zijn boek ”Dit wil je écht niet weten” is gebaseerd op een persoonlijke ervaring.

Tweede Wereldoorlog

Japan maakte tijdens WO II ook in Maleisië vrouwen tot slachtoffers

Japanse soldaten bedreven tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gruweldaden in Maleisië. Schrijfster Vanessa Chan doet in haar debuutroman ”De storm van ons bestaan” een boekje open.

Heel Nederland Leest

Roman Tommy Wieringa centraal in campagne Heel Nederland Leest

De roman ”Joe Speedboot” van Tommy Wieringa staat centraal bij de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest die in november voor de negentiende keer wordt gehouden.

Video Juf leest voor

Juf Marjanne leest voor uit ”Een olifant in het zwembad”

Schrijfster en zendelinge Marjanne Hendriksen leest een paar hoofdstukken voor uit haar boek ”Een olifant in het zwembad”. Bekijk hier alle hoofdstukken.

Tweede Wereldoorlog

„Verschrikkelijk, verschrikkelijk, ik moet sterven, en waarvoor! Wat heb ik eigenlijk voor slechts gedaan?” schreef Dirkmaat in zijn laatste brief

De grootvader van Frances Sanders stierf in 1943 onder de guillotine. De Nederlandse koopman was in Oostenrijk bezig geweest met ongeoorloofde handel. De nazi’s wilden een voorbeeld stellen.

leespaspoort

„Lezen is voor mij de ultieme ontspanning”

In deze rubriek deelt Daniëlle Heerens –bekend van Instagramaccount Leeslievelings– haar boektips. Daarnaast interviewt ze een enthousiaste lezer.

Tweede Wereldoorlog

Wageninger Kees Mulder roeide geallieerde piloten de Rijn over

Al direct na de Duitse inval in 1940 besloot Kees Mulder uit Wageningen zich te verzetten tegen de overheersers. Vijf jaar later was hij getuige van de uitwerking van de capitulatievoorwaarden in Hotel de Wereld. Evertjan van Roekel beschrijft in ”De Rode Pimpernel”  hoe het Scheve Kees in oorlogstijd verging.

tweede wereldoorlog

Martine Letterie schrijft kinderboek over gereformeerd domineesgezin uit Amersfoort: „Ze gaan voelen als familie”

Toen Martine Letterie over het Amersfoortse domineesgezin Rijper hoorde, wist ze al snel dat de gezinsleden de personages in haar nieuwe boek zouden worden. „Zo’n soort verhaal, over het verzet uit gereformeerde hoek, had ik nog niet eerder verteld.”

Tweede Wereldoorlog

Graphic novels geven indringend beeld van de Tweede Wereldoorlog

Graphic novels winnen aan kwaliteit en populariteit. Wat voegen ze toe als het gaat om de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog?

Cultuur & boeken

Verstoorde balans

Boekhandelaar Willy Wouters tipt deze week drie titels: “Alles wordt lichter”, “Brief in de nacht. Gedachten over Israël en Gaza” en ”Vos en Haas redden het bos”.