
GOUDA – Als er een maand is waarin de bakkerij zich als de ambachtskeuken kan presenteren, dan is dat in december. Iedere bakker toont dan zijn kunnen in het goudbruin bakken van misschien wel de bekendste zoetigheden, zoals boterstaven, -letters, pepernoten, kruidnoten en speculaas. - Foto ANP

GOUDA – Bezorgen aan huis doet Van Dijk het hele jaar door, maar december staat vooral in het teken van het bezorgen van kerststaven en boterletters. ,,Bedrijven trakteren het personeel op een stukje boterletter voor bij de koffie, maar ook veel particulieren bestellen voor zichzelf een letter of staaf’’, vertelt Gerda van Dijk. Normaal bezorgen we alleen ’s ochtends, maar nu rijden we de hele dag en stapt er soms nog iemand op de fiets als het voor een adres in de buurt is.’’ - Foto ANP

GOUDA - Boterstaven moeten aan het uiteinde goed worden afgesloten, anders sijpelt de amandelspijs eruit en dat maakt een staaf direct minder mooi. - Foto ANP

GOUDA - Er zijn nog maar weinig bakkers die ze zelf maken: pepernoten. Van Dijk maakt ze nog wel. Het is de onmisbare lekkernij voor het sinterklaasfeest. Net als kruidnoten en speculaas. - Foto ANP

GOUDA - Naast Zwarte Pietjes – niet zelf gemaakt – maken ze vooral veel chocoladeletters voor de decembermaand. ,,En wij maken ook de letter y en als we die niet in voorraad hebben maken we die toch gewoon op bestelling’’, vertelt Rob van Dijk. ,,We maken soms de gekste dingen en dat zijn natuurlijk meestal de leukste.’’ - Foto ANP

GOUDA - De meest verkochte letters in Nederland zijn de s en de m. S staat voor Sint en de m voor ,,Mmmmm’’, lacht Van Dijk. De letters worden afgebakken in een hete luchtoven op 230 graden Celcius. ,,Dertig minuten en dan zijn ze precies zoals wij ze in ieder geval willen hebben.’’ - Foto ANP

GOUDA - Een korstdeeg, waarin uiteindelijk de amandelspijs wordt gerold, kan bij Van Dijk soms wel rond de acht á tien meter worden. Het deeg wordt uitgerold op een zogeheten toermachine die het korstdeeg heen en weer toert. De bakker zorgt ervoor dat het deeg in etappes steeds dunner wordt. - Foto ANP

GOUDA - Het korstdeeg voor de amandelstaven wordt op de werkbank uitgerold om het vervolgens met harmonicawieltjes in lengtes van 50 centimeter te snijden. Daarna gaan de rollen amandelspijs erop om het korstdeeg uiteindelijk als een dekentje dicht te slaan. Klaar voor de oven. - Foto ANP

GOUDA - Voor het maken van boterletters wordt het korstdeeg in de breedte gesneden. Om de letters te vormen is een lengte van 60 centimeter noodzakelijk. Zo kunnen ze gemakkelijk op de bakplaat gevormd worden. - Foto ANP

GOUDA - De amandelspijs die in de banketstaven van Van Dijk zit, is speciaal gemaakt. ,,Dat doet onze leverancier Zeelandia voor een klein aantal bakkers tegelijk’’, vertelt Van Dijk. ,,Bij ons zitten net iets meer bittere amandelen in, waardoor de spijs een klein bittertje krijgt. Dat maakt het net iets lekkerder, vinden wij.’’ - Foto ANP

GOUDA - Voordat alles de oven in kan krijgt al het lekkers een laagje eigeel mee. Daar gaat de staaf en letter mooi van glanzen. - Foto ANP

GOUDA - ,,Als je alle boterstaven en letters achter elkaar legt die ik in me leven heb gerold, kom je zeker tot aan Parijs en ook nog wel terug’’, aldus Van Dijk. De letters liggen klaar op de bakplaten om in de hete luchtoven te gaan. Daarna worden ze zo snel mogelijk naar de bedrijven en particulieren gereden. - Foto ANP