Jan Marijnissen treedt om gezondheidheidsproblemen af als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt. Bekijk de slideshow. - Foto's ANP

Hij was veertien jaar lang het gezicht van de partij die te herkennen is aan de tomaat.

Marijnissen (1952) is geboren en getogen in het Brabantse Oss. Zijn moeder stuurt hem, na het overlijden van zijn vader, naar de kostschool van de paters karmelieten in Oldenzaal. Hij maakt zijn middelbareschool niet af en wordt worstmaker. Later is hij constructiebankwerker en lasser.Al vroeg is hij actief in de politiek en verdiept hij zich in allerlei maatschappelijke vraagstukken.

Begin jaren zeventig wordt hij actief lid van de op dat moment nog maoïstische Socialistiese Partij. Dit is een partij voor arbeiders die zich verzet tegen bemoeienis van bovenaf. Ze voert veel actie waarbij Marijnissen vaak de leider is.

Later wordt de partij gematigder en zijn punten als gelijkheid, niet te grote verschillen tussen rijk en arm en zorg voor zwakken in de samenleving belangrijk.

In januari 1988 wordt Marijnissen landelijk voorzitter en politiek leider van de SP. In 1994 komt de SP voor het eerst in haar bestaan in het parlement, met twee zetels.

Onder de leiding van Marijnissen groeit de SP in de Tweede Kamer naar vijf zetels in 1998, negen zetels bij de verkiezingen van 2002 en 2003, en 25 zetels in 2006. In 2006 wordt de SP zelfs uitgenodigd voor kabinetsformatie, maar de verschillen met andere regeringspartijen zijn te groot.

Zijn populariteit dankt hij vooral aan zijn goede debattechniek en manier van spreken: hij spreekt de taal van de straat. Ooit beet hij de kamervoorzitter toe: effe dimme.

Maar na vier hernia’s en een lichte hartaanval, vindt hij de baan toch te zwaar. „Ik ga het iets rustiger aandoen.” Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend. De Wit en Kant (achtergrond) zijn de belangrijkste kanshebbers.