Tibet ligt op 4500 meter hoogte, het wordt daarom het dak van de wereld genoemd. - Foto´s ANP/EPA

In Tibet wonen 2,7 miljoen mensen. De meeste inwoners zijn boeddhistisch, er zijn een groot aantal kloosters voor monniken en nonnen.

Het gebied wordt steeds toeristischer. Mensen zijn benieuwd naar het traditionele volkje dat tussen de reusachtige bergen woont.

Tot 1950 was Tibet een onafhankelijk land. Toen de buren uit China binnenvielen, was het gedaan met de onafhankelijkheid. Het zwakke legertje van het kleine Tibet moest gelaten toekijken hoe China de macht overnam.

China legde de inwoners van Tibet allerlei wetten op. Er wordt een maximum gesteld aan het aantal kloosters en het aantal monniken; verder zeggen de Chinezen welke teksten niet in de kloosters geleerd mogen worden. Ook is het verboden een foto van de Dalai Lama te bezitten, om te veel met buitenlandse toeristen te praten of om kritiek te uiten op de bezetting van Tibet. Het zint de Tibetanen ook niet dat door de Chinese invloeden hun eigen unieke cultuur verdwijnt.

Daarom voeren Tibetanen al sinds 1956 protest tegen de machtsovername door het grote buurland. Meerdere keren kwam het tot bloedige confrontaties tussen het Chinese Rode Leger en de Tibetanen. In 1989 brak de grootste en bekendste opstand tot nu toe uit op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Een miljoen mensen demonstreerden voor de onafhankelijkheid van Tibet, honderden mensen vonden de dood.

De bekendste persoon van Tibet is de Dalai Lama. Dit is de leider van de Tibetaanse regering. De Dalai Lama is niet één enkel persoon, maar een lijn van elkaar opvolgende leiders. De leider kan niet gekozen worden, maar wordt geschonken aan de monnik met de meeste geestelijke gaven. Men gelooft dat die monnik de wedergeboorte van de oude Dalai Lama is.

De huidige Dalai Lama zit sinds 1959 in India omdat het in Tibet te gevaarlijk voor hem is. Hij heeft altijd het gebruik van geweld door de Tibetanen afgewezen, hiervoor kreeg hij in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede.

Deze maand zijn de protesten weer hevig opgelaaid. Er waren beelden te zien van Tibetanen die in rode monnikspij Chinese winkels plunderen en in brand steken en de Chinese oproerpolitie te lijf gaan. Het Chinese leger grijpt hard in en schiet op demonstranten.

Hoeveel doden en gewonden er inmiddels zijn gevallen, is lastig te zeggen. Journalisten worden de onrustige regio uitgezet door de Chinezen. Volgens Tibet zijn er al honderd doden gevallen;China houdt het op tien.

Het Tibetaanse protest kan een ernstige bedreiging vormen voor de Olympische Spelen, die op 8 augustus in Peking beginnen. De spelen zijn voor China een geweldige kans om zich voor het oog van de hele wereld van hun beste kant te laten zien. De protesten van Tibet komen dus bijzonder slecht uit. Sporters, sponsors of supporters die thuisblijven omdat ze niet willen genieten van een sportevenement in een land dat mensenrechten schendt, is wel het laatste wat China kan gebruiken.