Halloween komt van het Engelse All Hallows Eve. Dat betekent Allerheiligenavond. Elk jaar is het op 1 november Allerheiligen, de dag waarop heiligen en martelaren worden herdacht. De avond daarvoor, 31 oktober dus, is het Halloween. - Foto's ANP / EPA.

De oude Kelten in Groot-Brittannië geloofden dat op Halloween de geesten van de doden weer tot leven kwamen. Daarom legden ze eten neer voor de deur. De rondzwevende geesten zouden vervolgens proberen een levend lichaam in bezit te nemen. - Foto's ANP / EPA.

Maar de Kelten waren ook bang voor boze geesten. Daarom droegen ze maskers. Hier komen de verkleedpartijen tijdens Halloween vandaan. - Foto's ANP / EPA.

In Nederland wordt het heidense Halloweenfeest steeds vaker gevierd. Vooral verkleedpartijen en het versieren van huizen is populair. Daarbij worden symbolische kleuren gebruikt. Zwart wijst op alles wat met de dood, heksen, vampiers en de nacht heeft te maken. Rood wijst op bloed en het kwaad. Monsters worden vaak in groen uitgedost. - Foto's ANP / EPA.

Veel feestgangers versieren een pompoen tijdens Halloween. In een uitgeholde pompoen wordt een griezelig gezicht gesneden. Door een kaarsje in de pompoen te zetten, krijgt het geheel een angstaanjagend gezicht. - Foto's ANP / EPA.

Er gaan veel verhalen over de oorsprong van de uitgeholde pompoen. Een bekende versie is dat van Jack de Smid, die een vuurkool uit de hel met zich mee zou dragen. Volgens de overlevering kwam Jack ooit de duivel tegen. Hij sloot hem op, maar liet de duivel weer vrij toen die beloofde dat Jack niet in de hel zou komen. Toen Jacks ziel na zijn dood bij de hel kwam, gooide de duivel met een gloeiend kooltje. Sindsdien zwerft Jacks geest als een lantaarntje over de aarde. - Foto's ANP / EPA.

Halloween heeft dus een heidens-Keltische oorsprong. Later werd dit vermengd met de christelijke traditie van Allerzielen, de dag ná Allerheiligen. Tijdens Allerzielen liepen Christenen in lompen over straat en bedelden om brood. Ze beloofden de weldoeners te bidden voor de ziel van hun dode geliefde. - Foto's ANP / EPA.

Ook tijdens Halloween gaan kinderen vaak de straat op. Verkleed en gewapend met een pompoen bellen ze aan bij bewoners in de buurt. Meestal krijgen ze dan een snoepje. - Foto's ANP / EPA.

Vanuit Christelijk oogpunt is Halloween vanwege de genoemde achtergrond een heidense en verwerpelijke aangelegenheid. Ook is er kritiek op de commerciële uitbuiting van Halloween. Winkeliers verdienen veel geld aan de verkleedspektakels. - Foto's ANP / EPA.