Meindert Tjoelker (30) werd tijdens een vrijgezellenfeest in elkaar geslagen. Omdat-ie een groepje vandalen aansprak op hun gedrag. Meindert stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Heel Nederland was verontwaardigd. Er werd een stille tocht gehouden en een minuut stilte. Kort daarna werd de Stichting tegen Zinloos Geweld (LSTZG) opgericht. De stichting bestaat deze week tien jaar. - Foto's ANP

LSTZG wil met campagnes duidelijk maken dat geweld nooit normaal mag worden. Door voorlichting op scholen, campagnes, posters en reclamespotjes wil de stichting mensen stimuleren om zelf wat aan zinloos geweld te doen.

De stichting heeft gekozen voor het Lieveheersbeestje als symbool. Het wijst op liefde en geluk. Op veel plaatsen in Nederland liggen stoeptegels op straat met een lieveheersbeestje.

Wat bedoelt de stichting precies met zinloos geweld? In de eerste plaats lichamelijk en seksueel geweld, zoals schoppen, slaan, verkrachting en aanranding. Maar ook mondeling en psychisch geweld, zoals vloeken en schelden, bedreiging en chantage. - Foto's ANP

Na Meindert volgden nog vele andere slachtoffers. Op 7 september 2006 werd de 15-jarige scholiere Melanie Sijbers gevonden in de bossen tussen Lierop en Someren. De 41–jarige stiefvader van Melanie had haar verkracht en vermoord. Duizenden mensen liepen mee in een stille tocht.

In de voorlichting aan jongeren besteedt de stichting speciale aandacht aan geweld op school. Er komen allerlei zaken aan de orde die kunnen leiden tot zinloos geweld, zoals wapenbezit, agressie, discriminatie, pesten en vechtpartijen. Ook in cafés en discotheken voert de stichting campagne. Alcoholgebruik zorgt namelijk vaak voor meer geweld.

Vaak zijn de daders van zinloos geweld mannen tussen de 18 en 28 jaar. Het gaat meestal om jongens die een beperkt waarden-en normenbesef hebben, als gevolg van hun opvoeding. Ook zijn ze vaak slecht in mondelinge communicatie. Daarom gebruiken ze lichamelijk geweld.

Wat kun jij doen tegen zinloos geweld? Elke situatie is weer anders, maar probeer snelle beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld: Pak je mobieltje en bel onmiddellijk 112.

Haal zoveel mogelijk mensen bij de plaats van het onheil. Probeer samen de dader(s) weg te trekken. Maak met elkaar zoveel mogelijk herrie, door bijvoorbeeld ”help” te roepen.

Maak met je telefoon een foto van de dader(s).

Blijf bij het slachtoffer tot de ambulance aanwezig is.