De motorrijders zouden als criminele groep actief zijn in de drugshandel. Groepsleden zijn te herkennen aan hun Harley Davidsons en aan de kleding met clubkleuren en opschriften. Zo staan de letters AFFA voor Angels Forever en Forever Angels. De Hells Angels zijn te vinden in zo’n dertig landen; in Nederland zijn enkele honderden leden actief. Er zijn afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, IJmuiden, Alkmaar, Haarlem, Kampen en Harlingen.

Jarenlang hadden de Hells Angels in Nederland weinig te vrezen. „Iedereen is bang. Die Hells Angels krijgen binnen 24 uur 80.000 van die gekken op motoren bij elkaar, vanuit heel Europa”, aldus een politieambtenaar. Maar na de moord op drie Angels in februari 2004 in Limburg houdt justitie de beruchte motorbende nauwlettend in de gaten.

Een van de drie omgebrachten is president Paul de Vries, die een misdadiger blijkt te zijn. In 2006 eist het openbaar ministerie voor de moordzaak twintig jaar cel tegen leden van de Nomads, een onderdeel van de Hells Angels.

Het is bepaald niet de enige strafzaak waar Hells Angels in optreden. Berucht is ook de moord in de Haarlemse seksclub Esther in 2000, waarbij onder anderen twee Angels omkwamen.

Tal van misdadigers onderhouden banden met de Hells Angels. Zo kwam Willem Holleeder geregeld in het Amsterdamse honk. De Amsterdamse crimineel zou het brein zijn achter 25 liquidaties en wordt onder meer verdacht van de moord op Willem Endstra.

In september 2004 wordt de 49 jarige Willem de B. (Big Willem) afgezet. Hij is de Nederlandse grondlegger van de Hells Angels. Motor en emblemen moet hij afstaan. Big Willem zou in een complot hebben gezeten om Heinekenontvoerder H. te vermoorden in het clubhuis in Amsterdam.

Geregeld doet de politie invallen in clubhuizen. In 2004 pakt de politie elf Hells Angels op. In oktober 2005 worden in Amsterdam 32 leden van de motorclub aangehouden. Op 26 februari 2007 doet de politie een inval in het clubhuis in Kampen.

Wereldwijd onderhouden leden van de motorbende nauw contact met elkaar. Dat bewijst de begrafenis van crimineel Sam Klepper in 2000, lid van de Hells Angels. Vanuit alle windstreken crossen de motorrijders naar Amsterdam.

Hoe komen de Hells Angels aan geld? Via subsidie: In 1974 geeft Amsterdam 170.000 gulden om een honk te bouwen voor de lastige motorklanten. Maar het meeste geld komt binnen door handel in drugs en wapens. Ook een beveiligingsteam op de Wallen brengt geld in het laatje.

Ook in de ’gewone’ maatschappij onderhouden de Hells Angels contacten. Leden, familieleden, echtgenotes en vrienden van hen werken overal. Van Justitie tot Defensie, van gevangenis tot politie. Via via lekt altijd wel informatie uit naar de Hells Angels.

In landen als Amerika en Canada wordt al tientallen jaren strijd gevoerd tegen criminele motorbendes. Het is de vraag of de Hells Angels zich in Nederland laten verdrijven. De aanhang van de motorclub groeit. Als er een afdeling van de club wordt verboden, kan ergens anders weer snel een nieuwe opduiken. Hells Angels gaan niet gauw voor iemand opzij.