Kroonprins Willem-Alexander treedt op 02-02-02 in het huwelijk met Máxima Zorreguieta. Nu, 5 jaar later, hebben ze twee kinderen; een derde is op komst. Meer over het kroonprinselijk paar in deze slideshow. - Foto's ANP/Benelux Press/RD

Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander Claus George Ferdinand, prins van Oranje, prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg wordt op 27 april 1967 te Utrecht geboren als eerste kind van prinses Beatrix (1938) en prins Claus (1926).

De prins volgt het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse School te Baarn. Hier gaat Prins Willem-Alexander voor het eerst naar school.

Genietend van een sigaret woont de prins een springtoernooi bij in Rotterdam, augustus 1985.

Sinds zijn moeder koningin is, voert prins Willem-Alexander de titel van prins van Oranje. Op zijn achttiende krijgt hij zitting in de Raad van State.

Willem-Alexander rondt zijn studie geschiedenis in 1993 af in Leiden. Er zijn een paar kunstgrepen nodig om hem de vereiste diploma’s te laten behalen. Zo blijft zijn afstudeerscriptie een geheim. „Een koning behoeft niet alles te kunnen en te weten. (...) Een koning moet goed met mensen kunnen omgaan, ook met gewone mensen. En dat is zonder meer een sterke kant van Willem-Alexander”, vindt zijn hoogleraar bij zijn afstuderen.

Máxima is de oudste dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti Carricart. Ze komt op 17 mei 1971 ter wereld in een privé-kliniek in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Na Máxima worden nog drie kinderen geboren: Martin (1972), Juan (1982) en Inés (1984).

Máxima bezoekt korte tijd de Malinchrodt School, gerund door Duitse nonnen. Haar echte scholing krijgt ze tot haar achttiende aan het Spaans en Engelstalige Northlands College in Buenos Aires. Deze privé-school wordt bezocht door leerlingen uit de midden- en hogere klassen. Oud-studentes herinneren zich Máxima vooral als het bruinharige meisje dat enthousiast lid was van het volleybalteam. Foto: Maxima gefotografeerd in Argentinië, 1994.

Prins Willem-Alexander heeft een nieuwe vriendin. Het is de 27- of 28-jarige Argentijnse Máxima Zorroguita. De jonge vrouw, die economie gestudeerd heeft, is de laatste tijd herhaaldelijk gesignaleerd in het gezelschap van de troonopvolger. Dit bericht stond 31 augustus 1999 in de krant.

Begin september ’99 heeft prins Willem-Alexander een gesprek met premier Kok over Máxima. Dat deelt hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst mee. „In dat gesprek heeft de prins van Oranje de minister-president onder meer verteld over zijn vriendschap met mevrouw Máxima Zorreguieta, die de Argentijnse nationaliteit heeft. Nadere mededelingen zullen niet worden gegeven”, zei Brouwers. Foto: oud-premier Kok.

Máxima verhuist naar Brussel. Het doel van de oversteek is dat zij en de prins elkaar zo rustig kunnen leren kennen. Begin juli 1998 treedt ze in dienst bij de bank Dresdner Kleinwort Benson.

Aan alle twijfels rond de status van Máxima komt op 31 januari 2001 een eind. Tot ieders verrassing verschijnt zij aan de zijde van prins Willem-Alexander op het privé-verjaardagsfeestje van koningin Beatrix in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Lachend ondergaat ze het spervuur van de cameraflitsen. Iedereen mag het weten: zij heeft haar prins gevonden. Hier verlaat Máxima met de koninklijke bus het prive-verjaardagsfeest van koningin Beatrix in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Met de gebruiken van het Nederlandse hof maakt Máxima snel kennis. Haar wordt te verstaan gegeven dat roken en drinken in het openbaar niet passend zijn. Te korte rokken mogen ook niet. Evenmin als te veel geflikflooi met haar vriend. Het is even wennen voor de Argentijnse.

Een paar maanden later, 30 maart, verloven ze zich. Het paar presenteert zich dan rechtstreeks via tv en radio aan het Nederlandse volk. Willem-Alexander zegt dan: „Hierbij stel ik u allen, vol trots, mijn lieve verloofde Máxima voor. Na bijna twee jaar intensieve kennismaking heb ik haar op 19 januari gevraagd of zij de rest van haar leven met mij zou willen delen: een vraag die gelukkig vrijwel meteen en volmondig met ja werd beantwoord.”

Voorwaarde voor de troonopvolging is dat de regering officieel goedkeuring vraagt van het parlement voor een huwelijk. Dat doet ze in een toestemmingswet. Een overgrote meerderheid stemt met dit wetsvoorstel in. Foto: De Tweede Kamer in Den Haag.

02-02-02 is het zover: de prins van Oranje treedt in het huwelijk. Duizenden mensen zijn op de been om het gebeuren mee te maken. De Amsterdamse burgemeester Cohen trouwt het paar voor de wet in de Beurs van Berlage. Hier ondertekenen Willem-Alexander en Máxima de huwelijksakte.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam leidt ds. C. A. ter Linden vervolgens de kerkelijke bevestiging van het huwelijk. Behalve ds. Ter Linden spreekt ook priester Braun een gebed uit. Hij doet dat in het Engels. Braun is een goede bekende van Máxima.

De prinses laat haar tranen de vrije loop als de melodie van een Argentijnse tango ten gehore wordt gebracht.

Uiteraard ontbreekt de kus op het balkon niet.

De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, en zijn vrouw zijn niet bij de huwelijksplechtigheid. Zorreguieta is omstreden omdat hij lid was van het Videla-bewind in Argentinië. In die periode zijn veel tegenstanders zonder vorm van proces om het leven gebracht. Zorreguieta mag daarom niet aanwezig zijn bij het huwelijk. Foto: Juan Zorreguieta, het broertje van Máxima, verlaat samen met een tante de Beurs van Berlage.

Máxima krijgt begin oktober 2002 een persoonlijk adviseur, Pien Zaaijer. Zij helpt Máxima te integreren in de Nederlandse samenleving. Daarom reageert zij in het begin van haar huwelijk terughoudend op verzoeken voor openbare en officiële representatieve verplichtingen. Foto: Koninginnedag 2002.

„Allergelukkigst” is Máxima als ze zwanger blijkt te zijn. De e mail van prinses Máxima waarin ze haar zwangerschap meedeelt aan familie en vrienden begint zo: „ Alex en ik willen u graag vertellen dat we een schepseltje verwachten aan het begin van januari. Ja, ik ben in verwachting. Wat een shock (schrik), maar we zijn allergelukkigst.”

Catharina Amalia Beatrix Carmen Victoria; zo heet de Oranjeprinses die 7 december 2003 het levenslicht ziet. Amalia is haar roepnaam. De toekomstige koningin van Nederland.

Verwaandheid zal Máxima haar niet bijbrengen. In de mail waarin ze haar zwangerschap bekendmaakt: „Ik hoop dat hij/zij zich niet met een air van prinsje/prinsesje gaat gedragen... ik doe hem wat. Miljoenen kusjes. Alex en Max.”

Amalia krijgt er op 26 juni 2005 een speelkameraadje bij: Alexia. Haar doopnaam luidt: Alexia Juliana Marcela Laurentien.

Zo te zien kan Amalia het goed met haar zusje vinden. Ze is hier met haar moeder en zusje in Buenos Aires en viert daar haar tweede verjaardag.

Het derde kindje verwachten prins Willem-Alexander en prinses Máxima de tweede helft van april. Hier zijn de kroonprins en zijn zwangere vrouw op staatsbezoek in Australië, oktober 2006.

Zelfs in Nieuw-Zeeland dachten ze aan het ongeboren kindje. Het paar kreeg drie pinguins: twee grote voor hun dochters en een kleintje voor het kindje op komst.