Woensdag waren de verkiezingen. Om welke partijen ging het ook alweer? En welke gezichten horen daarbij? Yord houdt je op de hoogte.

Halsema van GroenLinks droomt van een linkse lente. Als het aan haar ligt, is die lente groen, milieuvriendelijk en met veel voordelen voor de weinigverdieners. Halsema zou graag een links kabinet vormen, samen met de andere linkse partijen SP en PvdA. De 40 jarige politica werd lijsttrekker voor GroenLinks in 2003. Halsema is moeder van een tweeling en woont met haar vriend in Amsterdam.

Wilders (43) van de Partij voor de Vrijheid is beroemd om zijn kapsel en berucht om zijn uitspraken: een boevenpak voor gevangenen en afschaffing van artikel 1 van de Grondwet. En: hij wil van het vmbo af en terug naar de oude mavo. Wilders (43) was eerst Kamerlid voor de VVD maar vond die partij te slap. In 2004 richtte hij zijn eigen partij op. De politicus staat bekend als rechts: hij is voorstander van een streng immigratie en integratiebeleid. Wilders’ optreden roept agressie op bij zijn tegenstanders. Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 krijgt hij permanent bewaking.

Op vrijdagavond is lijsttrekker Rouvoet bezet; dan walst hij met zijn vrouw over de dansvloer. De rest van de werkweek is voor de ChristenUnie. Rouvoet (44) doet het goed; onlangs werd hij gekozen tot beste politicus van 2006. Bij de ChristenUnie staat het gezin hoog aangeschreven. De partij wil fulltime werken door beide ouders afremmen. Zelf heeft Rouvoet vier dochters en een zoon.

Bos of Balkenende? Als het aan PvdA’er Bos (43) ligt, wordt hij premier in het volgende kabinet. Onlangs publiceerde Bos zijn boek ”Wat Wouter wil”. Hij wil betere zorg voor ouderen en een kleiner verschil tussen arm en rijk. In de campagne deelt de PvdA sjaals, pepermuntjes, rozen en lippenbalsem uit. Uiteraard alles in het rood, de kleur van de partij. Want de PvdA wil „meer rood op straat.”

Hij begon als worstenmaker, maar werd uiteindelijk lijsttrekker van de Socialistische Partij: Marijnissen. De 46 jarige SP’er doet het deze verkiezingsronde goed in de peilingen: hij scoort rond de dertig zetels, ruim drie keer zo veel als het huidige aantal. De SP komt op voor de lagere inkomens. De partij wil gratis kinderopvang voor iedereen.

Thieme is eerste lijsttrekker van de Partij van de Dieren (PvdD). Zij draagt beslist geen bontjas; dat is taboe bij de PvdD. De partij wil afschaffing van het onverdoofd castreren van biggetjes, afknippen van tanden en staarten en het levend versnipperen van kuikentjes. De Partij voor de Dieren (PvdD) pleit voor dierenrechten in de Grondwet en is tegen dierproeven en stampvolle legbatterijen.

Voormalige Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven noemde hem „een schatje.” Feit is dat Van der Vlies van de SGP een ervaren politicus is. Dit jaar zat hij 25 jaar in de Tweede Kamer. De SGP, de oudste politieke partij van Nederland, streeft naar Bijbels genormeerde politiek. De partij heeft twee zetels en werkt op Europees en regionaal niveau samen met de ChristenUnie.

D66 zit in een diep dal. De partij staat in de peilingen op slechts twee zetels. Lijsttrekker Pechtold (41) hoopt de partij weer uit het slop te halen. D66 maakt zich sterk voor de zelfbeschikking van burgers. De partij is onder andere voorstander van het recht op euthanasie.

Balkenende is niet alleen premier van Nederland, maar ook lijsttrekker van het CDA. Spottend wordt hij soms het slimste jongetje van de klas genoemd; anderen roemen zijn betrouwbaarheid. Balkenende (50) neemt het deze verkiezingen vooral op tegen Bos van de PvdA. De premier is getrouwd en vader van een dochter.

Elke ochtend kunnen internetters zien hoe VVD’er Rutte zijn beschuitje eet. Hij ontbijt namelijk voor de webcam, waarbij hij met de kijker zijn dagprogramma doorneemt. Rutte (39) is lijsttrekker van de VVD. Deze partij maakt zich sterk voor minder uitkeringen, meer banen en een vergroting van de welvaart.

Woensdagavond wordt de verkiezingsuitslag bekend. Om negen uur worden de stembureaus gesloten. Daarna begint het tellen. Benieuwd naar de afloop? Houd Yord in de gaten.