Tegen Joden. Tegen negers. Bewondering voor Hitler. Moslims moeten Nederland uit. Rechts extremistische jongeren hebben gevaarlijke, racistische opvattingen. Ze vormen een kleine, maar agressieve minderheid in Nederland. Waar komen hun ideeën vandaan? Hoe organiseren ze zich? Zijn ze gevaarlijk? Bekijk de slideshow voor meer informatie.

„Ik heb wel respect voor Hitler”, zegt de 19-jarige Josh in het tv-programma Nova. Hij twijfelt eraan of de Nazi’s wel echt zes miljoen Joden vergasten. „Er zijn nooit zoveel botten opgegraven die dat bewijzen”, zegt Josh. „En as is er ook nooit gevonden.” Zoals veel rechts-extremisten beweert Josh dat gaskamers pas na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd om de „zogenaamde” Jodenvervolgingachteraf te ‘bewijzen’. Ontkenning van de Jodenververvolging is erg kwetsend voor slachtoffers en hun nakomelingen. Ontkenners zoals Josh plegen een strafbaar feit. Je kunt er maximaal vijf jaar gevangenisstraf voor krijgen. Regelmatig worden er joodse graven beklad. Vaak is dat het werk van rechts-extremisten.

Kleurlingen zoals negers beschouwen rechts-extremisten vaak als een minderwaardig ras. Daarom zijn ze tegen de multiculturele samenleving. Ze zien dat als vermenging die het Germaanse ras onzuiver maakt. In Nova zegt Josh: „Blanken hebben alle ontdekkingsreizen gedaan. Wij zijn echt doorontwikkeld. Zwarten zijn dat niet.” Wat Josh betreft moeten alle kleurlingen Nederland verlaten. „De goeie moeten maar onder de kwaden lijden.” Rechts-extremisten baseren zich, net als Hitler, op gevaarlijke theorieën over ‘zuivere’ en ‘onzuivere’ rassen. Deze theorieën zijn voor een deel gebaseerd op Keltische mythen uit Ierland.

Rechts-extremisten hebben vaak veel bewondering voor het nazi-Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op hun sites zijn allerlei boeken te koop over nazi’s, fascistische militairen en SS’ers. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zich uitdossen als Hitler (foto). Elk jaar legt de Nederlandse Volks Unie (NVU), een van de meest rechts-extremistische bewegingen in ons land, kransen bij graven van NSB’ers. Net als Hitler, hebben rechts-extremisten niet veel op met democratie als staatsvorm. Ze geloven in de kracht van een sterke partij met machtige leiders. Kameraadschap is belangrijk.

Symbolen spelen een belangrijke rol in rechts-extremistische kringen. Het meest berucht is het hakenkruis. Bekend is ook het SS-teken of het 88-symbool, dat verwijst naar de dubbele h in ”Heil Hitler”. Kleding van het merk Lonsdale is geliefd onder rechts-extremisten. Op veel scholen is Lonsdale-kleding dan ook verboden. Hoewel ze er beslist niet allemaal hetzelfde uitzien, zijn rechts-extremisten goed te herkennen. Ze kleden zich vaak als skinheads: een kaalgeschoren hoofd, strakke spijkerbroeken, legerkisten en bomberjacks.

Hoewel rechts-extremisme erg agressief en gevaarlijk is, beperken de meeste aanhangers zich tot onderlinge bijeenkomsten, demonstraties en discussies op internet. Toch gaat het regelmatig fout. Na de moord op Theo van Gogh staken racistische jongeren een islamitische school in Uden in brand. In mei afgelopen jaar vermoordde een racistische Antwerpenaar een zwarte au pair en haar tweejarige pupil (foto). De moord zorgde voor grote opschudding in de stad.

Vorige week zaterdag demonstreerden tachtig rechts-extremisten van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) in Middelburg tegen de komst van een moskee. Samen scandeerden ze een leus: ”Nederlanders, wees paraat, geen moskee in onze straat.” De voorzitter van de partij hield een toespraak: ”Dit bouwwerk is on-Nederlands en hoort niet in onze samenleving.” Om rellen te voorkomen werd de demonstratie begeleid door ME’ers en politieagenten. De politie controleerde streng op racistische uitingen.

De politie houdt rechts-extremistische groepen streng in de gaten. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) verzamelt informatie over rassendiscriminatie in Nederland en geeft voorlichting. Elke Nederlander die zich gediscrimineerd voelt, kan aangifte doen bij de politie of bij het LVADB, een meldpunt voor dicriminatie.