Yord herfst logo
Home      Zoeken      

„Leraar te vriend houden”

Leerplichtambtenaren gingen dinsdag, de Dag van de Leerplicht, in 174 gemeenten in Nederland de straat op op zoek naar spijbelaars. Ze spraken leerlingen aan op hun ‘vrijetijdsbesteding’ en legden hun het belang van schoolplicht uit. Johan vertelt over zijn ervaring met spijbelen.

Wie: Johan Peggeman (14) uit Dordrecht
Klas: 2 vmbo
Hoe vaak spijbelen: „Een keer in de twee, drie weken.”
Met wie: „Vaak alleen.”
Wanneer: „Vooral het eerste en het laatste uur. Als ik tot vier uur les heb, dan peer ik ’m het laatste uur nog wel eens.”
Waarom: „Het geeft een kick. Je bent lekker vrij en je kunt doen wat je zelf wilt.”
Wel eens betrapt: „Doordeweeks woon ik op een schippersinternaat, in het weekend ben ik bij mijn ouders op het schip. Als mijn moeder mij maandagochtend rond acht uur bij het schippersinternaat afzette, ging ik soms pas tegen halfelf naar school met de smoes dat mijn ouders mij niet eerder konden brengen. Dit ging lang goed. Totdat mijn oudere broer van niveau werd teruggezet en zodoende bij mij op school kwam. Hij was wel op tijd en ik kwam veel later, dat viel gelijk op. Ik heb toen ontiegelijk op mijn kop gehad. Nu spijbel ik veel minder.”
Wat doe je als je spijbelt: „Een balletje trappen of kletsen met vierdeklassers die vrij zijn.”
Straf: „Toen ik maandagochtend gesnapt ben, kreeg ik een blokweek, waarin ik elk vrij uur van de week voor school moest werken. Ook moest ik elke week een briefje van mijn ouders meenemen waarop stond hoe laat ik bij het internaat was afgezet. Als ik twee uur terug moet komen voor een uurtje spijbelen, moet ik soms het plein schoonmaken of het ordereglement overschrijven.”
Schoolresultaten: „Die lijden daar niet zo onder. Ik doe over het algemeen niet zo goed mijn best. Ik denk eerder dat mijn lage cijfers daaraan liggen.”
Wanneer stoppen: „Als je met een uurtje spijbelen een blokweek krijgt of zelfs geschorst zou worden.”
Mijn ouders: „Vinden het niet goed dat ik spijbel. Meestal probeer ik me er dan uit te kletsen. Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik dat ze gelijk hebben.”
Ooit geschaamd: „Nee.”
Toekomst: „Het is nu al bijna het eind van het schooljaar. Ik spijbel daarom minder, want ik wil de leraren te vriend houden. Je moet niet met ruzie uit elkaar gaan. Door spijbelen zet je de relatie op het spel en mogen leraren je minder. Dat moet je zien te voorkomen.”

Klik hier om een ander artikel over spijbelen te lezen.

Dit artikel staat in Magneet.

Reacties (2)

kaas
bezorger
Quote bericht
aantal posts:2

Niet te wijs
willemien van der zande
bezorger
Quote bericht
aantal posts:1

hoi kerel ik ken je niet maar toch wil ik wat zegge het is niet goed om te spijbelen want als je spijbel mis je veel erk voor het vierde jaar ik heb het zelf ook mee gemaakt dus ga gewoon naar de les joh dat is veel gezonder hoor doeidoei,