Uurtje vrij voor de schoolkrant
Annemieke (17), voorzitter leerlingenredactie Van Lodensteincollege: Soms moet een artikel over
APELDOORN - Elke school heeft er een. Zo gauw hij uitgedeeld wordt, leest iedereen hem. Op het Van Lodensteincollege heet-ie Raakvlak, bij de Gomarus is het de Gomare en op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap noemen ze hem simpelweg Schoolkrant. „Het maken van de schoolkrant kost veel tijd. Maar we krijgen wel eens een uurtje vrij.”
De Universiteit van Amsterdam organiseerde afgelopen zaterdag de jaarlijkse Dag van de Schoolkrant. Redacties van schoolkranten uit heel Nederland volgden workshops om onder meer helder te leren schrijven en interviews af te nemen.
Leerlingen van het Van Lodensteincollege in Amersfoort waren er niet bij, maar een schoolkrant hebben ze wel. Raakvlak van het Van Lodensteincollege wordt geschreven door twee redacties: een van docenten en een van leerlingen. Annemieke Vogel (17) is voorzitter van de leerlingenredactie van Raakvlak. „We kiezen voor iedere nieuwe uitgave van de schoolkrant een thema voor het leerlingendeel. Het laatste nummer stond in het teken van ”Respect2all”. Omdat het actueel is en dicht bij de leefwereld van leerlingen staat.”
Als een thema bekend is, gaat de leerlingenredactie normaliter direct aan het werk. Annemieke: „Tijdens een vergadering overleggen we wie wat gaat doen en wanneer alles ingeleverd moet worden. De mensen gaan ’s avonds thuis werken. Is er iets klaar, dan zetten ze dat op een website waarop alleen de redactieleden toegang hebben. Zij beoordelen elkaars werk.”
Alle schrijfsels van de leerlingen gaan naar een docentencommissie. Die controleert of het werk gepubliceerd kan worden. Annemieke: „Ze kijken of het bijvoorbeeld niet gezagsondermijnend is.”
Kan het niet door de beugel, dan stuurt de commissie het werk terug en moeten de leerlingen de artikelen aanpassen. „Dat gebeurt de laatste tijd zelden, omdat er een leraar bij de werkverdeling is. Hij vertelt direct wat wel of niet kan en welke insteek wij het beste kunnen kiezen.
Het werk voor de schoolkrant, die vier keer per jaar verschijnt, kost tijd. Hoeveel kan Annemieke moeilijk zeggen. „Het is heel wisselend. De week voor de deadline, als alles af moet, ben ik heel druk. Als ik een artikel schrijf kan het zijn dat ik een paar avonden een uurtje bezig ben. Maar tegen nieuwe redactieleden zeggen we altijd dat het huiswerk er niet onder hoeft te lijden.”
De school steunt de redactie waar nodig. „Als we het heel druk hebben, krijgen we een uurtje vrij. De vergaderingen vallen ook altijd onder lestijd.”
De leerlingenredactie probeert de schoolkrant zo aantrekkelijk mogelijk te maken. „Door leuke plaatjes of foto’s van leerlingen te plaatsen. Verder schrijven we de artikelen zo dat jongeren ze leuk of interessant vinden om te lezen.”
Annemieke denkt dat veel leerlingen de schoolkrant lezen. „In mijn klas leest iedereen in ieder geval de krant. Je ziet iedereen dat ding grijpen en kijken of ze er zelf misschien in staan.”
Lees hier de reacties van:
Andries van den Heuvel en Annemieke Kwetters
Dit artikel staat zaterdag in Magneet.
Reacties (3)
Driestariaan bezorger | zaterdag 9 april 2005 - 21:33 | ![]() |
aantal posts:7 | Wedden dat onze "Drie-dimensionaal" leuker is? |
I bezorger | dinsdag 12 april 2005 - 20:07 | ![]() |
aantal posts:15 | die v/d driestar is heus niet zo mooi als die van ons. De gomare is de beste | |
Wie het laatst lacht...is traag van begrip |