Gros jeugd zit goed in zijn vel
DEN HAAG - Echtparen van wie alleen de man of de vrouw betaald werk verricht, vinden de opvoeding van hun kinderen vaker belastend dan ouders uit tweeverdienersgezinnen. De meeste kinderen hebben het thuis en op school goed naar hun zin.
Dat zijn de opvallendste conclusies uit het rapport ”Kinderen in Nederland” van het Sociaal en Cultureel Planbureau en TNO. Dit rapport is woensdagmiddag aan staatssecretaris Ross-van Dorp aangeboden. De samenstellers van het rapport onderzochten de leefsituatie, het welbevinden en het voorzieningengebruik van Nederlandse kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Er werkten niet alleen 5000 kinderen mee, maar ook ouders, deskundigen van de jeugdgezondsheidszorg (jgz) en medewerkers van consultatiebureaus.
Van de ruim 2,5 miljoen kinderen in Nederland heeft 85 procent geen grote problemen. Zo’n 5 procent -130.000 kinderen- heeft te maken met een opeenstapeling van (psychosociale) problemen, zoals angsten, agressief gedrag en taal- en ontwikkelingsachterstanden.
De grote meerderheid van de kinderen heeft het thuis en op school naar zijn zin. De meeste opvoedproblemen komen voor bij gezinnen die onder de armoedegrens leven en bij eenoudergezinnen. Ook ouders met alleen jongens of met kinderen in de basisschoolleeftijd kampen eerder met moeilijkheden.
Bijna alle kinderen (93 procent) zegt dat ze genoeg vriendjes en vriendinnetjes hebben.
Veel kinderen brengen een deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging: bijna acht op de tien kinderen zijn lid van een sportclub.
De kinderen die veel tijd achter de computer en voor de tv doorbrengen, zijn doorgaans geen lid van een vereniging. De televisie blijft in ieder geval de populairste tijdsbesteding: vier op de tien kinderen kijken tussen een half tot een uur per dag. Iets minder dan 20 procent van de jeugd kijkt veel: ze zitten twee uur of meer per dag voor de tv.
Van de kinderen tussen de nul en twaalf jaar heeft 12 procent een langdurige ziekte, aandoening of handicap. Bovendien bestaat in deze leeftijdsgroep een verband tussen het hebben van langdurige lichamelijke aandoeningen en psychosociale problemen. Ook beleven de ouders van deze kinderen de opvoeding vaker als moeilijk.
Klik hier om het hele artikel te lezen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.